Svensk pojke kan ha blivit smittad

Fick symptom efter resa till Singapore

NYHETER

Den fruktade asiatiska dödssmittan har nu nått Sverige.

I går rapporterade Smittskyddsinstitutet om de två första svenska fallen av lunginflammationen SAL.

En pojke och en 60-årig man som båda insjuknade efter en resa till Singapore.

Foto: AP
RÄDDA FÖR SJUKDOMEN Sjukhusbesökare i Hongkong bär mask för att skydda sig mot dödssmittan. Nu sprids sjukdomen med resenärer över hela jordklotet.

Pojken fick feber och torrhosta i torsdags men uppges nu må relativt bra. Även mannen är helt bra. Han kom hem från Singapore för tre veckor sedan och insjuknade med feber och lätta astmatiska besvär sex dagar senare. Han kontaktade dock inte sjukvården förrän i går sedan han läst om SAL-smittan i tidningen.

Prover har tagits på båda, men provsvaren är inte klara förrän om två-tre dagar.

De två svenska Asienresenärer som undersöktes i helgen har helt avskrivits från misstankar om dödssmittan.

Finsk kvinna sjuk

Även Finland har fått sitt första fall av den asiatiska lunginflammationen. Det handlar om en 50-årig kvinna som kom hem från Vietnam för ett par dagar sedan. Hon ligger nu isolerad på Helsingfors sjukhus.

Samtidigt ökar antalet misstänkta fall både i Europa och i de utbrottsdrabbade områdena i Asien. Enligt världshälsoorganisationen, WHO, har totalt 169 fall varav fyra dödsfall rapporterats sedan den 1 februari från Tyskland, Schweiz, Kanada, Hongkong, Vietnam och Thailand.

En anledning till den snabba smittspridningen mellan världsdelarna är det omfattande resandet.

För att stävja detta uppgav det thailändska flygbolaget Thai Airways att samtliga passagerare från och med nu måste fylla i en hälsodeklaration. Resande med influensaliknande symptom kommer inte att tillåtas gå ombord. Bolaget kommer dessutom dela ut munskydd till alla som reser från drabbade områden.

Det mystiska smittämnet bakom lunginflammationen förbryllar experterna.

Kände till smittan

De är också kritiska till att kinesiska myndigheter inte informerat WHO om att de kände till smittan redan i november. Det är först nu kineserna lättat på sekretessen och överlämnar sin rapport om utbrotten i hopp om hjälp.

Medan kinesiska forskare försökt identifiera det okända smittämnet har över 300 personer insjuknat i åtta städer i Guandong-provinsen. Fem av dem har avlidit och smittan sprids nu med resenärer över hela jordklotet.

- Den ringa spridning smittan fått i de folkrika områden som drabbats tyder på att det krävs nära kontakt med en svårt sjuk patient för att man ska smittas. Det lär inte vara någon luftburen smitta, säger professor Johan Giesecke på Smittskyddsinstitutet.

Liksom de flesta smittskyddsläkare tror han det rör sig om ett virus.

Asienturister – ta kontakt med läkare

Virus sprids snabbare än bakterier

Caroline Hougner

ARTIKELN HANDLAR OM