Många svenskar kvar i krigsregionen

Svenska företag väntar med att evakuera personal från länderna kring Irak

NYHETER

STOCKHOLM

Trots USA:s upptrappade krigshot stannar många svenskar kvar i länderna kring Irak. De svenska företagen i regionen fortsätter med sin verksamhet och väntar med att evakuera personal.

Medan Irak nästan tömts på svenskar stannar många svenskar kvar i de närliggande länderna. Utrikesdepartementet uppskattar att det finns drygt 3 000 svenska medborgare kvar i länderna kring Irak.

Personal på de lokala ambassaderna i Saudiarabien, Syrien, Jordanien, Israel och Förenade arabemiraten uppger till tidningen Dagens Industri att de flesta svenska medborgarna väljer att stanna i länderna trots krigshotet. I Saudiarabien har däremot många barnfamiljer lämnat landet och i Kuwait har ett fyrtiotal svenska medborgare rest hem de senaste veckorna.

Sedan ett par dagar uppmanar utrikesdepartementet de svenska medborgare som befinner sig i Kuwait att lämna landet.

Få svenskar i Irak

Jörgen Lindström, ambassadråd på svenska ambassaden i Jordanien sköter kontakterna mot Irak som saknar en egen svensk ambassad.

– En svensk medborgare och cirka fem journalister har lämnat Irak de senaste dagarna, säger Jörgen Lindström.

Enligt Jörgen Lindström finns ett tiotal svenskar kvar i Irak och det är i huvudsak bofasta, journalister och aktivister. Men han påpekar att det kan finnas ett mörkertal eftersom det inte finns någon anmälningsplikt till ambassaden.

Företagen avvaktar

Flertalet svenska företag bedriver verksamhet i länderna kring Irak, bland annat ABB, Volvo, Ericsson, Alfa Laval och Scania.

Alfa Laval har verksamheter i Förenade arabemiraten, Saudiarabien, Iran och Pakistan och en handfull av de anställda är svenska medborgare. Alfa Laval, som inte har några anställda i Irak eller Kuwait, har valt att behålla all personal i regionen. Enligt Peter Torstensson, informationsdirektör på Alfa Laval, förlitar man sig på den allmänna bedömningen att kriget i huvudsak kommer att beröra Irak och Kuwait.

– De anställda får den information de behöver och de står i ständig kontakt med de lokala ambassaderna, säger Peter Torstensson.

Anna Kakuli/TT