”Missilattack mot irakiska ledningen”

Vita huset: ”Avväpningen har börjat”

NYHETER

Kriget har börjat.

I natt inledde de allierade styrkorna anfallet mot Irak.

Först kom en missilattack och militärkällor säger:

– En kirurgisk attack mot fem högt uppsatta irakiska ledare.

Samtidigt rapporteras över 20.000 soldater vara på väg att ge upp.

Klockan 02.00 stod det klart att Saddam Hussein menat allvar – och att han inte var beredd att lämna makten. Tidsfristen var över och Saddam Hussein hade, enligt USA, ”trotsat för sista gången”.

En och en halv timme senare – 03.35 – ljöd flyglarmet över Bagdad. Strax efter började explosioner höras. Det irakiska luftvärnet försökte skydda staden mot de amerikanska missilerna.

Regeringskällor säger till nyhetsbyrån AP att det första steget var en missilattack mot den irakiska ledningen. Och till brittiska Sky News säger källor inom Pentagon:

– Det var en kirurgisk attack mot den irakiska ledningen. Målet uppges ha varit fem högt uppsatta irakiska ledare i en bunker. Ledarna uppgavs kunna ha varit Saddam Hussein, en eller båda av hans söner eller någon annan i den yttersta toppen. Saddam Hussein framträdde dock i ett tv-sänt tal för att slå hål på rykten – och för att mana nationen till kamp mot "Guds och mänsklighetens fiender".

Attacken verkar ha varit anledningen att anfallet inleddes redan i natt. Källor inom Vita huset säger att man gick till attack ”efter mycket specifikas underrättelseuppgifter”.

De allierade kan ha fått information om var den irakiska ledningen fanns – då försökte man slå till.

Den irakiska ledningen har lämnat få officiella kommentarer. Iraks informationsminister Mohammed Al Sahaf säger dock till egyptisk tv:

– I dag är en ärofulldag i Iraks historia.

Han uppmanade också den irakiska befolkningen att stå emot angreppet.

Vita huset: Avväpningen har börjat

I det första anfallet hördes massiv eldgivning, men allt som sågs var missiler från det irakiska luftvärnet runt Bagdad.

Reuters rapporterar att stridsplan hördes kring Bagdad. Och Vita husets kommentar var entydig:

– Det första steget i avväpningen av Irak har tagits, säger Vita husets talesman Ari Fleischer.

Sedan slog de allierade till från luften om och om igen. Inom loppet av en timme anfölls Bagdad tre gånger. Det är ännu oklart om anfallen kom från stridsflygplan eller kryssningsmissiler. Uppgifter gör dock gällande att man använde båda typen av vapen.

Mattias Lundell