Han kan ha flytt Bagdad

Saddam gömmer sig inför USA-attack i natt

1 av 3 | Foto: AP
I UNIFORM - IGEN För första gången sedan Gulfkriget för tolv år sedan framträdde Saddam Hussein i går i irakisk tv i uniform. Budskapet är klart: Irak tänker inte böja sig för det militära hotet från USA och Storbritannien.
NYHETER

Klockan 02.15 i natt är tiden ute för Saddam Hussein.

Han vägrar att lämna Irak - men kan redan ha flytt från Bagdad.

- Saddam kan gömma sig i heliga städer som är politiskt känsliga att bomba, säger professor Jan Hjärpe.

Klockan tickar för Saddam Hussein.

USA:s tidsfrist för när han måste lämna Irak löper ut sent i natt, men diktatorn ger inte efter för president Bushs krav.

Saddam Hussein uppträdde i går i militäruniform i tv - för första gången sedan Gulfkriget 1991. Enligt tv-stationen Al-Shabab, som ägs av hans son Uday, togs beslutet att avvisa USA:s ultimatum vid ett möte i revolutionsrådet, landets styrande organ.

Efter mötet lämnade regimen följande uttalande:

- Irak väljer inte väg på order från utlänningar och utser inte sina ledare efter dekret från Washington, London eller Tel Aviv utan genom det stora irakiska folket.

Senare ska Saddam Hussein ha hållit ett separat krigråd med sin son Qusay, försvarsminister Sultan Hashim Ahmed och befälhavarna för flygvapnet och luftvärnet.

I dag är det inte säkert att Saddam är kvar i Bagdad.

Trettiotal bunkrar

- Det är sannolikt att han gömmer sig någonstans där han inte förväntas vara. Han tros ha ett trettiotal bunkrar över hela landet, säger Jan Hjärpe, professor i islamologi vid Lunds universitet.

Saddam Husseins officiella bostad är Radwanlyahpalatset i Bagdad som består av 360 byggnader. Bland övriga palats märks:

Republikanska palatset, Bagdad. 140 byggnader. Saddams officiella kontor.

Sijood-palatset, Bagdad. 700 byggnader.

Presidentpalats i Mosul. 50 byggnader.

Presidentpalats i Saddams hemstad Tikrit. 100 byggnader.

Jan Hjärpe tror att Saddam Hussein kan söka skydd i någon av städerna Karbala eller Najaf, sydväst om Bagdad.

Båda hyser heliga monument och är viktiga vallfärdsorter för shiamuslimer. I Karbala finns bland annat en gravmoské vid den plats där den fjärde kalifen Alis son Husayn dödades år 680.

Riskabla mål

- Det vore politiskt riskabelt för USA att förstöra städer där de shiitiska imamerna ligger begravda, ungefär lika känsligt som att bomba Aten, säger Jan Hjärpe.

- Visst, Saddam kan lika gärna gömma sig i öknen, men då skyddas han inte av några symboler. Och han har tidigare visat sig skicklig på att utnyttja opinionen och spela på folks känslor.

Överstelöjtnant Tommy Jeppsson, som undervisar i strategi vid Försvarshögskolan, tror att Saddam Hussein förflyttar sig från ställe till ställe.

- Amerikanska och brittiska specialstyrkor finns sannolikt redan i Irak. Därför kan det vara klokt av Saddam att byta gömställe från natt till natt. Men det blir utomordentligt svårt att hitta honom.

Kan han ha lämnat Bagdad?

- Det ligger mycket i den teorin, alla är rädda om sitt eget skinn. Att hitta Saddam Hussein kan vara som att leta efter den berömda nålen i en höstack.

- Lika gärna som han sitter i någon atombunker kan han ha gått ner i källaren på ett vanligt sjukhus - som amerikanerna inte skulle bomba i första taget.

Tommy Jeppsson tror att Saddam Hussein har en väl utarbetad plan för hur det amerikanska anfallet ska mötas.

- Nu gör han de sista kontrollerna med sina militära befälhavare i de olika städerna. Han förbereder att ge USA ett helvete.

Hur då?

- Har han några kemiska eller biologiska vapen planerar han att sätta in dem. Och han förbereder säkert att spränga oljefälten. Men USA har nog redan sänt in specialförband som övervakar dem och kan slå ner minsta försök.

Saddam sluter leden

USA:s tidsfrist på 48 timmar ses som ett sista försök att få Saddams generaler att störta sin ledare. En omöjlighet, enligt Jan Hjärpe:

- Nu ser han till att befälsordningen hålls inom den inre kretsen av familjemedlemmar och absolut lojala. Där finns inga som kan tänkas genomföra en kupp.

Denna inre krets består, enligt USA, av ett femtiotal personer.

De viktigaste är sönerna Qusay, 37, och Uday, 39, som båda har viktiga militära befattningar.

Qusay för befäl över elitsoldaterna i Republikanska gardet och ska leda försvaret av Bagdad och Tikrit. Uday, som sitter i parlamentet, ska ansvara för samordningen av de fyra militärområden som utnämndes i lördags.

Bland övriga nyckelpersoner märks:

Saddams kusin Ali Hasan al-Majid. Bär öknamnet "Kemiske Ali" och ges skulden för gasattacken mot staden Halabja 1988 då 5 000 kurder dog.

General Izzat Ibrahim. Vice ordförande i det styrande revolutionsrådet. För befäl över norra Irak och de viktiga oljekällorna kring staden Kirkuk.

Vice premiärminister Tariq Aziz. Kristen veteran i Saddams ledarskap och utrikesminister under Gulfkriget 1991.

Utrikesminister Naji Sabri. Höll i går kväll en presskonferens i Bagdad där han kallade George W Bush "en galen man" och uppmanade honom att avgå.

Trots det entydiga budskapet om motsatsen utesluter varken Tommy Jeppsson eller Jan Hjärpe att Saddam Hussein kan gå i exil.

- När allt hopp är ute tror jag att han försöker lämna Irak. Det är svårt att se vilket land som skulle ta emot honom, men man vet aldrig. Det är inte omöjligt att USA har ett hemligt avtal med någon stat, säger Tommy Jeppsson.

Hans Österman