Uppdrag: rädda Iraks flyktingar

Jordaniens regering bygger stora tältläger nära gränsen

NYHETER

AMMAN

Minaretutroparen kallar till dagens sista bön.

Hans klagande stämma ekar ut över ett ödsligt Amman.

De flesta sitter fastklistrade i tv-soffan och följer nyhetssändningarna - oroliga att Jordanien ska dras in i kriget.

Tidigare på dagen var det demonstrationer mot USA:s krigsplaner. Nu är plakaten borta. Ersatta av stormvindar och ösregn.

Många jordanier är upprörda över att ett arabiskt broderland än en gång ska attackeras av USA medan folk här bara kan titta på.

Läser i lokaltidningen Jordan Times att de antiamerikanska attityderna i Mellanöstern är på rekordnivå. För ett år sedan hade 34 procent av alla jordanier en positiv syn på USA. I dag är den siffran nere i 10 procent. Hela 81 procent uppger att de har en negativ syn på Amerika.

Trenden är densamma i Saudiarabien, Förenade

Arabemiraten och Egypten.

Medan mannen på gatan för ett år sedan nästan enhälligt uppgav att hans syn på USA skulle ändras till det positiva om president Bush pressade på Israel för att skapa en fri och självständig palestinsk stat så skulle en sådan politik i dag inte nämnvärt dämpa de antiamerikanska strömningarna.

USA:s politik har kraftigt ökat al-Qaidas och andra terrorgruppers rekryteringsbas i arabvärlden. Någon annan slutsats borde vara svår att dra även för Bush.

Stor rädsla för terrordåd

Medel-Muhammed ser helt enkelt inget skäl för USA att starta kriget, annat än en svepande anklagelse att det är oljan Bush vill åt.

En rad länders ambassader i Amman skickar hem alla utom en liten ministyrka som krävs för att hålla beskickningarna öppna. Utländska företag gör liknande evakueringar. Rädslan för antivästliga stämningar och terrordåd när kriget väl bryter ut är stark.

Redan när vi sitter i Frankfurt och väntar på att få stiga på Royal Jordaniens plan till Amman märks spänningen i luften. Passagerarnas ansikten är vända mot en tv i taket som sprutar ut de senaste nyheterna från CNN. En känsla av obehag och vaksamhet sprider sig.

Flyktingläger nära Irak

Planet är nästan fullt men kategorin turister saknas. Merparten är jordanier, resten journalister på väg för att bevaka kriget.

Andra utlänningar som stannar är hjälparbetarna. Jordanien förväntas bli ett av de länder som får ta emot stora flyktingströmmar när kriget väl brutit ut. Regeringen tänker hindra dem från att lämna gränsområdet. Just nu byggs två flyktingläger i al-Ruwaished, intill Iraks gräns.

Vanliga jordanier

hamstrar socker, mjöl, olja och ris av rädsla för att maten ska ta slut vid ett krig. Fotogenspisar och ficklampor är andra heta varor.

Wolfgang Hansson