Kuwait i skräck för gasattack

NYHETER

KUWAIT CITY

Gasmaskerna kanske inte räcker till alla.

Hotet om en attack från Irak ökar och Kuwaits invånare bunkrar upp med vatten, mat och säkerhetsutrustning.

Nu börjar lagren sina.

De kuwaitiska myndigheterna har uppmanat alla att förbereda sig för en irakisk attack.

- Det har varit svårt att få tag på gasmasker, jag behöver 30 stycken för att det ska räcka till hela familjen, säger Kal, 33.

Han tar hotet på allvar

Han står i en militärbutik i Kuwait City. Gasmaskerna är slut sedan flera dagar, men Kal har lyckats övertala butiksägaren att ordna fram åtminstone några till honom och hans familj. För dem betalar han 50 dinarer styck, cirka 1 200 svenska kronor.

Han tar hotet om attacker från Irak på allvar och hemma har de bunkrat upp med vattendunkar och matvaror för en månad framåt.

- Guds vilja styr och allt kommer att bli bra. Det enda vi kan göra är att förbereda oss så gott det går, säger han när han lastar in gasmaskerna i sin jeep och vänder hemåt.

Staden lugn - trots allt

Trots drygt 100 000 amerikanska soldater i öknen i norr råder lugn i Kuwait City. Myndigheter och affärsliv håller den normala ruljangsen igång. Barnen går i skolan, i shoppinggalleriorna samlas ungdomarna för att dricka kaffe.

I en elbutik i Salmiya flimrar nyheter om det kommande kriget på tv-apparaterna i skyltfönstret. Förbipasserande stannar förstrött till. Ett vardagligt lugn vilar över staden. Lugnet före stormen.

Mattias Carlsson