Uppdrag: hon ska slå ut Iraks armé

Stridspiloten Vernice, 29: Det här blir spännande

1 av 2 | Foto: PETER KADHAMMAR
TJEJEN I COBRAN När kriget börjar ska helikopterpiloten Vernice Armour, 29, vara i den första anfallsvågen som ska skjuta robotar och exploderande kulor mot Saddams styrkor. "Jag skulle inte vilja vara på den andra sidan", säger Vernice till Aftonbladets Peter Kadhammar.
NYHETER

Förändringen var synlig. Ingen tilläts längre att bära civila kläder efter tjänsten, och alla måste ständigt ha sin skyddsutrustning med sig.

Snart skulle allt det börja som de kommit hit för.

Men de sa att allt var som förut. Nere på helikopterplattan arbetade löjtnant Vernice Armour, 29, med sin Cob-ra attackhelikopter. Hon hade en dammsugare i handen och försökte få bort sanden och dammet ur sittbrunnen.

I första anfallsvågen

Armour hade hört att president Bush utfärdat en tidsgräns för Saddam Hussein, men hon var inte säker på när tiden löper ut.

- 48 timmar? Oj.

Armour lutade sig över sittbrunnen och ropade åt en tekniker att sätta på strömmen. Men dammsugaren startade inte. Hon klättrade ner igen.

När USA anfaller ska Armour och hennes kolleger vara i den första vågen och skjuta missiler och 20 millimeters exploderande kulor mot irakierna, och den som inte ger upp kommer att dö.

- Detta är min första konflikt. Det blir spännande, sa hon.

Hon sa också:

- Jag skulle inte vilja vara på den andra sidan.

Vernice Armour blev helikopterpilot därför att hon älskar friheten i luften. Första gången hon flög ensam trodde hon knappt att det var sant, att de lät henne göra detta, och hon kände det som om hon "flöt" i luften och hade "total kontroll".

Hon lutade sig mot Cobrans gråa aluminium, några decimeter framför dess missiler av märket Hellfire. De är laserstyrda och flyger upp till åtta kilometer. Vernice Armour behöver inte ens se fienden; någon annan kan markera målet, så hittar missilen dit själv.

Hon skämtade om dammsugaren som inte fungerade, att det är typiskt att hon som kvinna måste stå där på plattan och se ut som en hemmafru.

På frågan om hon visste något om vad attackhelikoptrarna gjorde med irakierna under förra Gulfkriget, 1991, sa hon:

- Jag är för ung. Jag var i college då.

Massakern vid Mutla Ridge, bara några kilometer från basen där hon stod, hade heller inte hennes kollega, en kapten, hört talas om.

- Mutla Ridge? Vad är det?

Han visade helikopterns kanoner, som han sa är ämnade för mjuka mål, medan Hellfire slår ut stridsvagnar och alla andra hårda saker, "you name it".

"En diktator ska bort"

Kaptenen tyckte att det var på tiden att kriget börjar.

- Vi är här för att göra vårt jobb. Vi har en diktator som ska bort.

Nu stod solen högt på himlen och stekte plattan. Markpersonalen gick över helikoptrarnas motorer och deras rotorblad, men det skulle de under alla omständigheter ha gjort denna dag.

- Vi behöver inte förbereda oss på något särskilt sätt, sa kaptenen. Vi var tränade när vi kom och vet precis vad vi ska göra. Vi kommer att krossa dem. Visst, det är tufft, men de är på fel sida.

Vernice Armour blev pilot för att känna friheten, kaptenen valde yrket för att helikoptrar är "coola".

- Jag ville skjuta. Det är spännande.

En brittisk Tornado lyfte med ett vrål från startplattan bakom några bunkrar som amerikanerna bombade sönder i det förra kriget. Vrålet dränkte för några sekunder kaptenens röst.

- ... enda skillnaden mot en övning blir att en del helikoptrar återvänder till basen utan missiler. Och att någon skjuter tillbaka. Men det är verkligen enda skillnaden.

"Gud vakar över mig"

Vernice Armour gav upp med dammsugaren. Hon pratade med teknikerna om vården av helikoptern, vardagliga detaljer.

- Många har varit piloter i 20 år utan att få vara med om något. Jag blev klar för två år sedan, och nu är jag här. Jag studerar hårt för att lära mig alla vapensystem. Jag är ödmjuk, sa hon.

Rädsla?

- Gud vakar över mig. Gud har allt i sin hand.

När hon var klar tog hon sin hjälm och gick tillbaka mot lunchen vid piloternas tält. En dag som alla andra.

Peter Kadhammar

ARTIKELN HANDLAR OM