- Du har blod på dina händer

Danmark sänder trupp till konflikten

1 av 2 | Foto: KELD NAVNTOFT/AP
PROTESTERADE MED MÅLARFÄRG Den unge mannen trängde sig fram mot politikerna och kastade en plastflaska full med röd målarfärg mot dem. Medan han bröts ner av statsministerns livvakt skrek han: "Du har blod på dina händer".
NYHETER

Här attackeras Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen med rödfärg av en antikrigsaktivist.

Timmarna senare röstade Danmark ja till krig mot Irak.

Nu skickar Rasmussen en ubåt och en korvett med dansk besättning till krigsområdet.

Attacken genomfördes i går eftermiddag i det danska folketinget, Christiansborg, mitt i Köpenhamn.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen var på väg från ett möte med utrikesnämnden. Vid sin sida hade han sin utrikesminister Per Stig Møller.

Ung man slog till

Ministrarna gick längs korridoren i riksdagshuset på väg till en presskonferens där de skulle förklara Danmarks militära stöd till USA:s krig mot Irak - varför Danmark skickar en ubåt och en korvett med besättningar, förbindelseofficerare samt läkarlag till kriget mot Irak.

Då slog attentatsmännen till.

En ung man, klädd i täckjacka och basebollkeps trängde sig fram mot politikerna och kastade en plastflaska full med tjock röd målarfärg mot dem.

Medan han bröts ner av statsministerns livvakt skrek han:

- Du har blod på dina händer.

Båda ministrarna fick färg över hela kroppen. De tvingades skjuta fram presskonferensen för att göra sig rena och byta kostymer.

Tillhör organisation

Enligt nyhetsbyrån Ritzau tillhör attentatsmannen organisationen Globale Rødder och agerade tillsammans med ytterligare två person. Även de greps misstänkta för våld mot tjänsteman.

Det är inte första gången Anders Fogh Rasmussen utsätts för attentat. I januari förra året fick han ett ägg i huvudet efter ett besök på värmestuga i Nørrebro i Köpenhamn.

Den gången dömdes gärningsmannen, en 19-årig gymnasieelev, till 14 dagars fängelse.

Petter Ovander