Turkiet ber parlament säga ja till amerikanska krigsplan

NYHETER

ANKARA

Den turkiska regeringen sade tidigt på tisdagen att den kommer att be parlamentet gå med på USA:s begäran att använda turkiskt luftrum för flyganfall mot Irak. Samtal fortsätter om andra former av samarbete.

- Förslaget som läggs fram för parlamentet innehåller en begäran om tillstånd att sända turkiska soldater utomlands och att tillåta amerikanska överflygningar, sade justitieminister Cemil Çiçek till journalister efter ett längre regeringsmöte med anledning av Irakkrisen.

En omröstning kommer att hållas på torsdag, tillade han.

Bara timmarna innan hade ministern meddelat att parlamentsledamöterna även skulle tillfrågas om tillstånd för utplacering av amerikanska soldater i Turkiet inför en eventuell invasion i Irak från norr. Han tillade dock att Ankara och Washington fortfarande försökte nå en överenskommelse i den frågan.

Senare meddelade Çiçek att USA:s utrikesminister Colin Powell och Turkiets utrikesministerAbdullah Gül på telefon hade kommit överens om att medge rätt till överflygningar för amerikanska plan.

Regeringsbeslutet kom sedan amerikanska regeringsföreträdare sagt att Washington fortfarande är mycket angeläget om turkisk stöd inför ett eventuellt anfall mot Irak, i synnerhet möjligheten till överflygningar, trots den sena tidpunkten.

Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan har tidigare antytt att Ankara lutar åt att ge USA sitt stöd.

Redan i måndags meddelade Turkiet att en diskussion skulle hållas i Ankaraparlamentet om att ge USA tillträde till turkisk mark. Beslutet att åter pröva USA:s begäran om trupptillträde togs efter president George W Bushs ultimatum till Saddam Hussein.

Parlamentet har tidigare avvisat USA:s begäran om trupptillträde för drygt 60 000 soldater. Nedröstningen föregicks av ett segdraget köpslående mellan Washington och Ankararegeringen om ekonomiska villkor för ett amerikanskt tillträde. Turkiet anser att landet förlorade jättebelopp på att hjälpa USA i Kuwaitkriget 1991.

TT-AFP