Bomber hittades vid flygplats i London

Tre misstänkta terrorister gripna

NYHETER

Tre misstänkta terrorister har gripits nära Gatwicks flygplats utanför London.

I deras lägenhet hittade polisen två hemmagjorda sprängladdningar.

– De var klädda som flygplatspersonal, säger ett ögonvittne.

Foto: AP
TERRORISTMISSTÄNKTA GREPS Vid en husrannsakan bara åtta kilometer från den internationella flygplatsen Gatwick söder om Lodon hittades i går två explosiva anordningar. Tre européiska män greps med stöd av terroristlagen.

De tre männen greps på tisdagseftermiddagen.

– Sprängladdningarna hittades i samband med ett rutinärende. Det handlar om effektiva hemgjorda bomber, säger Geoff Sharnock på Sussexpolisen.

Två av männen greps i lägenheten där bomberna påträffades.

Den tredje greps kort därpå på en annan plats. Polisen är ännu mycket förtegen om omständigheterna kring gripandet.

– Det hela har ännu inte kunnat knytas till något speciellt mål eller någon speciell organisation, säger Tony O’Donell, som leder polisens utredning av fallet, till brittiska BBC.

Klädda som flygplatspersonal

Enligt obekräftade uppgifter i brittiska medier kommer de gripna från Portugal. Polisen har emellertid endast medgivit att männen kommer från Sydeuropa.

Bombverkstaden påträffades i en lägenhet i Langley Green – ett bostadsområde som ligger rakt under den flygled som leder in till den internationella flygplatsen Gatwick.

De boende i området trodde att männen arbetade på flygplatsen.

– De brukade komma klädda i flygplatskläder, som om de arbetade på Gatwick eller något liknande, säger Pinakin Patel, som äger en godisbutik i området, till BBC.

Hittade handgranat på flygplatsen

De tre misstänkta terroristerna greps vid femtiden svensk tid på tisdagseftermiddagen. Kort därefter evakuerades de boende i fastigheten och polisens bombtekniker inledde arbetet med att desarmerade bomberna.

Bombtekniker fortsätter sökandet efter sprängladdningar i området under onsdagen.

Gatwick har tidigare varit utsatt för terroristangrepp. Så sent som för en månad sedan greps en man med en skarpladdad handgranat inne på flygplatsen.

För en månad sedan avslöjades en terroristgrupp som uppges ha haft långt gångna planer på att skjuta ner ett flygplan på Heathrow – en annan av de internationella flygplatserna utanför London.

Och säkerheten runt Londons flygplatser uppges nu vara på den högsta nivån sedan den 11 september 2001.

Fredrik Rundkvist