Nu är tiden ute för Saddam

Anfallet mot Irak kan inledas vilket ögonblick som helst

NYHETER

I natt – klockan 02.00 – rann tiden ut för Saddam Hussein.

Nu kan ett krig inledas när som helst.

I två dygn har beskedet från Saddam Hussein varit att han inte kommer att lyssna till USA:s ultimatum. Efter ett krigsråd med sin yngste son och några av sina närmaste män meddelade Saddam Hussein på tisdagen:

– Irak väljer inte sin väg med hjälp av utlänningar och väljer inte sina ledare efter påbud från Washington, London eller Tel Aviv.

– Den patetiske Bush hoppades uppnå sina onda mål utan en strid.

Klockan 04.00 i Bagdad, 02.00 i Stockholm och klockan 20.00 i Washington stod det klart att han menade allvar. Och det amerikanska tonläget är hårt.

Vita husets taleman Ari Fleischer sa i går:

– Klockan åtta i kväll kommer det amerikanska folket veta att Saddam Hussein har trotsat för sista gången.

– Men jag tänker inte spekulera om vad som händer eller inte händer klockan åtta.

Amerikanska medier har under kvällen rapporterat om det som talar mot ett anfall i natt:

Det är fullmåne över Irak. Och de allierade vill slå till i skydd av mörkret.

Vädret. Under onsdagen försvårade sandstormar truppernas arbete. I kväll och i natt sjönk dock vindstyrkorna drastiskt.

Pressen på den irakiska militären. Källor säger till CNN att Bush kan vänta med anfallsorderna och låta den irakiska militären ”stirra upp i skyn ett tag”. De allierade vill få så många irakiska soldater som möjligt att kapitulera utan strid.

Väntan på Turkiet. På torsdagen röstar det turkiska parlamentet om man ska låta USA använda turkiskt luftrum under kriget.

Samtidigt finns mycket som tyder på att ett anfall kan komma kort efter det att tidsfristen gått ut:

De allierade styrkorna är redo. I ett första steg inför ett massivt anfall trängde styrkorna på onsdagsmorgonen in i den demilitariserade zonen i södra Irak. Trupper tog sig också in på irakisk mark.

Väntan. USA hade velat påbörja anfallet långt tidigare. I dag ringde många soldater ett sista samtal hem och alla räknar med ett anfall.

Flyganfall. Ett dussintal amerikanska bombplan angrep på onsdagskvällen artilleripositioner i södra delen av Irak. Källor inom Pentagon säger att ett tiotal artilleriställningar slogs ut och att flera kommunikationscentraler förstördes.

Officiella uttalanden. På det brittiska utrikesdepartementets hemsida avråds britter från att resa till Jordanien. I motiveringen skriver man: ”En militäraktion är nära förestående i Irak.”

Mattias Lundell