Irakiska gränsvakter plundrar flyende

Flera reportrar befaras också ha försvunnit

NYHETER

AMMAN

Irakiska gränsvakter tar nu sin bokstavligt talat sista chans att tjäna en hacka genom att plundra de sista journalister som lämnar landet på svindlande belopp. Flera reportrar befaras också ha försvunnit.

Berättelserna tyder på en ordningsmakt som befinner sig i fritt fall.

- Soldaterna ljög om att mitt visum inte var i ordning, hotade mig med fängelse och krävde mig till slut på böter, berättar en garvad, men skärrad kvinnlig krigskorrespondent för TT:s utsände.

Böterna bestod i allt hon hade på sig - 55 000 dollar plus en satellittelefon.

Kvinnan, som inte vill skylta med namn, har just anlänt hit till Jordaniens huvudstad Amman. Hon reste från Bagdad med vad som sannolikt blev Royal Jordanians sista flight före kriget från Iraks huvudstad.

Ett amerikanskt tv-bolag påstås ha blivit av med kontanter och utrustning för svindlande 4 miljoner dollar.

- Det var i alla fall en jävla massa pengar, säger en av bolagets anställda bittert.

Journalister flyr

Hoten, rånen och trakasserierna tycks systematiska.

De har ägt rum både vid Bagdads flygplats och vid landgränsen mot Jordanien i väst. Enbart bland journalister i Amman cirkulerar minst ett tjugotal liknande berättelser.

Irakiska myndighetspersoner är kända för att sko sig på utlänningar, men sedan president George W Bushs krigstal natten till tisdag svensk tid tycks många spärrar ha släppt.

Inför Saddam Hussein-diktaturens alltmer sannolika fall ser soldater och poliser sin sista chans att tjäna hårdvaluta. Och pressen flyr.

Möjlig gisslan

Flera av de reportrar och fotografer som ändå är kvar i Irak har dock inte hörts av och pressfolket spekulerar i att de har fängslats.

Det finns farhågor om att journalister nu tas som gisslan eller faller offer för antivästliga hämndattacker. Det irakiska folkets problem är förstås större, men oron för kollegorna går inte att ta miste på.

De obehagliga historierna utgör en bisarr kontrast till den svindlande utsikten från restaurangen på pressens favorithotell.

Utanför panoramafönstret liksom böljar det kuperade och sandstensfärgade Ammans skyline.

Dollar i svang

Efter stölderna tar de bestulna ut nya sedelbuntar från sina arbetsgivares konton. Samtidigt strömmar allt fler dollarstinna kollegor till, i väntan på att störta mot Bagdad den dag irakierna väntas överge sin gränspost mot Jordanien.

Och dollarbuntarna som irakierna inte längre kan sno åt sig finner i stället en marknad i Jordanien. Transporter och tolkhjälp är föremål för chockerande krigsinflation. Liksom husrum. Vid byn närmast gränsen hyr "gangsters ut fängelseceller för 70 dollar", för att citera den bestulne tv-bolagsamerikanen. Han är så arg över alla utgifter att det nästan ryker ur öronen på honom.

Men kvinnan som hann med sista flyget ut tar ett djupt halsbloss på cigaretten och andas ut i det än så länge väst- och gästvänliga Jordanien. Hon visar sitt boardingkort.

- Flight 1221. . . Det här ska jag aldrig slänga.

Ola Westerberg/TT