Irakiska soldater kapitulerade

17 irakiska militärer överlämnade sig i kväll till allierade styrkor i Kuwait

NYHETER

Minst 17 irakiska soldater hoppade i kväll av – och lämnade sig till de allierade styrkorna i Kuwait.

Den amerikanska militären säger att de anlände till gränsen i flera grupper.

Avhoppen är ett tecken som USA väntat – och hoppats – på. Det har hela tiden varit de allierades förhoppning att de delar av den irakiska militären som är längst från Saddam ska kapitulera utan strid.

De senaste dagarna har Irak bombats med flygblad där irakiska styrkor uppmanats att ge sig utan strid. Och på onsdagskvällen bekräftade den kuwaitiska militären att grupper om tre eller fyra soldater anlänt till gränsen och lagt ned sina vapen. Jim Wilkinson, talesman för det amerikanska centralkommandot i Qatar, säger dock att det handlade om två grupper. En med 15 soldater och en med ett okänt antal.

Soldaterna kom just då mörkret började falla. Och avhoppen kom bara timmar före det att president Bush ultimatum till Saddam Hussein går ut. Det exakta antalet soldater är osäkert, men amerikanska styrkor bekräftar 17 avhopp för CNN.

Den statliga televisionen i Sharjah, Förenade arabemiraten uppgav vid 21-tiden att 16 irakiska soldater kapitulerat. Samma siffra uppgavs av en kuwaitisk nyhetsbyrå.

I Kuwait sa Darren Theriault – befälhavare över ledningen för den första brigaden, tredje infanteridivisionen – att 15 irakier tagits till fånga.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM