Flygattacker mot irakiska mål i kväll

Massivt anfall mot artilleri- ställningar

NYHETER

USA har gått in i Irak.

I ett första steg inför ett massivt anfall trängde allierade styrkor in i den demilitariserade zonen i södra Irak.

Och på onsdagskvällen anföll ett dussintal amerikanska och brittiska bombplan artilleriposteringar södra delen av Irak.

Försvarshögkvarteret Pentagon är redo att inleda det anfall som fått arbetsnamnet ”Operation Iraq Freedom”. När president George Bush ger order om attack kan styrkorna omedelbart slå till.

I kväll bekräftade högt uppsatta källor inom Pentagon att ett dussintal allierade bombplan angrep artilleripositioner i södra delen av Irak, enligt brittiska Sky News och amerikanska CNN.

Källorna uppger att ett tiotal artilleriställningar slogs ut under kvällens bombningar. Dessutom riktades bomber mot kommunikationscentraler.

Det finns också uppgifter i brittisk och amerikanska medier om att elitstyrkor ska ha gått in i Irak och genomfört militära operationer i skydd av mörkret.

Gruppering för anfall

Källor uppger att de allierade styrkorna slog till mot artilleriposteringarna av fruktan att förbanden skulle ha kemiska eller biologiska vapen – och tillräcklig räckvidd för att nå de styrkor som står på båda sidor av den kuwaitiska gränsen till Irak.

Tidigare på onsdagen togs det första steget inför ett fullskaligt anfall. Delar av de allierade styrkorna gick på in i den demilitariserade zonen som upprättats mellan Irak och Kuwait.

Tommy Jeppsson, överstelöjtnant vid Försvarshögskolan, säger till aftonbladet.se:

– Man gör den slutliga grupperingen inför ett anfall.

Svårt väder

Sandstormar pinar Kuwait och försvårar de allierade styrkornas arbete. Hårda vindar river och sliter i fordonen som rör sig mot norr.

På onsdagseftermiddagen berättade vittnen i Kuwait – där huvuddelen av de allierade styrkorna förberett sig för krig – hur hundratals militärfordon satte sig i rörelse norrut – mot den irakiska gränsen. En nära tre mil lång väg fylldes av stridsvagnar, transportfordon, tankbilar och andra militärfordon.

Kuwaitiska militärkällor uppger för flera nyhetsbyråer att de amerikanska styrkorna gick in i den demilitariserade zonen omkring klockan 11.00 lokal tid, 09.00 svensk tid.

Attackerna ska ha inletts omedelbart. Den statliga iranska radion uppgav att de allierade trupperna började med att spränga irakiska militäranläggningar nära Basra.

I ett radioreportage – ackompanjerat av ljud från sprängningar – meddelades att amerikanska trupper på onsdagsmiddagen sprängde jordvallar och militära anläggningar i närheten av den irakiska staden Basra.

– De utgångsgrupperar, röjer minor och spränger jordvallar för att kunna ta sig fram, säger Tommy Jeppsson.

Basra viktigt mål

De allierade är angelägna om att inta Basra så fort som möjligt. Den shiitiska befolkningen i regionen är positivt inställd till anfallet och välkomnar amerikanerna. Efter den första truppförflyttningen in i Irak fortsatte de allierade att fylla på med styrkor. Amerikanska kolonner drar in mot Umm Qasr i den östra delen av den demilitariserade zonen. Zonen går in en mil i Irak.

Mattias Lundell, Simone Söderhjelm