Irakiska missiler mot Kuwait

Panik bland civila efter angreppet

1 av 2 | Foto: REUTERS
Amerikanska trupper tar skydd i en bunker i öknen i Kuwait sedan de fått en varning om en andra attack med scud-missiler. De har gasmasker och full skyddsutrustning som ska skydda mot kemiska och biologiska stridsmedel.
NYHETER

På torsdagen avfyrades fem irakiska missiler mot Kuwaits gräns mot Irak, rapporterar nyhetsbyrån AP.

På torsdagen ljöd flyglarmet i Kuwaits huvudstad Kuwait City. Människor bar gasmask och sökte skydd i skyddsrum, rapporterade Sky News på torsdagsförmiddagen.

Vid 16-tiden på eftermiddagen ljöd flyglarmet igen i Kuwaits huvudstad.

I Kuwait råkade människor i panik då flyglarmet ljöd för första gången. Efter en stund ljöd signalen "faran över". Men lugnet varade inte lång stund.

Inom kort kom nya rapporter om irakiska missiler mot Kuwait och återigen ljöd larmsignalen. Sedan var faran över för ett par timmar.

Tidigt på eftermiddagen ljöd flyglarmet återigen, rapporterade Aftonbladets Mattias Carlsson som är på plats i Kuwait City.

"Även om de larmar för en möjlig gasattack så känns det som om man inte riktigt tror på det. Man tar förstås det säkra för det osäkra men jag tror de flesta hoppas och litar på att amerikanska missiler kan stoppa dem innan de kommer fram", skriver han i ett mejl till aftonbladet.se.

Vid 16-tiden ljöd larmet återigen i huvudstaden:

"Jag kom precis tillbaka efter ha åkt runt i en nästan öde stad. Och nu går

larmen igen. Jag måste gå nu", skriver Mattias Carlsson.

Irak förnekar Scud-robotar

Många i Kuwait försöker nu enligt nyhetsbyrån AFP att ta sig ut ur landet.

Det ska enligt AP ha varit 3 ton tunga Scud-robotar med medellång räckvidd som träffade norra Kuwait på torsdagen. Robotarna har en räckvidd på 65 mil. Enligt den brittiska regeringen kan Irak ha upp till 20 sovjettillverkade Scudrobotar kvar sedan kriget i Persiska viken 1991. Men enligt Iraks informationsminister Mohammed al-Sahat förfogar landet inte längre över några Scudrobotar.

- Jag hörde att vi hade skjutit Scudrobotar mot Kuwait. Jag vill bara informera er om att vi inte har några Scudrobotar, och jag vet inte varför de avfyrades, sa den irakiske informationsministern enligt Reuters.

Enligt kuwaitisk tv innehöll de irakiska robotarna som avfyrades mot Kuwait inte ”något okonventionellt ämne''. Först fanns misstankar om att missilerna hade kunnat vara laddade med något kemiskt stridsmedel.

Robotar mot USA-trupper

Vid Camp New Jersey i Kuwait skänkte amerikanska trupper gasmasker till oroliga civila, rapporterar nyhetsbyrån AP. Oron uppstod då Irak avfyrade en Scud-robot mot de amerikanska trupperna, rapporterade AP.

Efter några minuter stod det klart att missilerna inte innehöll kemiska eller biologiska stridsmedel.

"Vår information var att en al-Samoud-missil avfyrades mot amerikanska trupper som samlats i anfallspositioner", sa general Michael Linington som leder den tredje brigaden vid den 101:a flygdivisionen. Han sa att tre amerikanska Patritrobotar slog ut den irakiska missilen.

Mer om Irakkriget

Susanna Vidlund