Artilleristrider vid gränsen till Irak

Kraftig eldgivning vid gränsen i morse

NYHETER

Artillerield hördes på gränsen mellan Irak och Kuwait redan vid femtiden på torsdagsmorgonen.

Vid sjutiden trappades striderna upp, brittiska BBC rapporterar om kraftig eldgivning.

De senaste dagarna har den militära aktiviteten trappats upp på båda sidorna av gränsen.

På tisdagen samlade Saddam Hussein sin yngste son och några av sina närmaste män till krigsråd. Efter mötet meddelade rådet:

– Irak är redo för strid.

På andra sidan gränsen gjorde de allierade styrkorna en sista ”repetition”, allt materiel och alla planer gick igenom en sista gång. Sedan – på onsdagsmorgonen – trängde de allierade styrkor in i den demilitariserade zonen i södra Irak.

Hela dagen sågs konvojer rulla ut ur Kuwait. Mindre styrkor klev också över den irakiska gränsen.

– Man gjorde den slutliga grupperingen inför ett anfall, säger Tommy Jeppsson, överstelöjtnant vid Försvarshögskolan, till aftonbladet.se.

Bombade södra Irak

Vid 21-tiden på onsdagskvällen togs nästa steg. Ett dussintal amerikanska och brittiska bombplan anföll artilleriposteringar i södra delen av Irak och, enligt brittiska Sky News, slogs ett tiotal artilleriställningar och flera kommunikationscentraler ut. Obekräftade uppgifter gör dessutom gällande att elitstyrkor gick in i Irak och genomförde operationer i skydd av mörkret.

Och på torsdagsmorgonen kom rapporter om upptrappade artilleristrider vid gränsen mellan Irak och Kuwait.

De första rapporterna talade om ett tiotal explosioner. Men vid sjutiden intensifierades eldgivningen, och brittiska BBC bekrev det hela som kraftig eldgivning.

”Anfallet har inletts gradvis”

Militära bedömare hade förutspått ett massivt anfall, men anfallet av Bagdad blev lugnare än väntat. Det kan hänga samman med att de allierade fick uppgifter om en bunker med irakiska ledare.

Anders Mellbourn, chef för Utrikespolitiska institutet, säger till aftonbladet.se:

– Anfallet verkar ha inletts gradvis. Det började i viss mån i går kväll.

– Det fanns spekulationer om att man skulle vänta, eftersom det kunde bli för ljust. Men när de 48 timmarna var över och evakueringen var klar kunde man nog inte vänta längre.

Senare på morgonen kom nya uppgifter. Två hela divisioner – över 20.000 irakiska soldater – är på väg att ge upp.

– Det verkar handla om den reguljära armén. Det förvånar inte ett dugg. I går gav 17 soldater upp och man har hela tiden varit övertygad om att fler skulle följa, säger Tommy Jeppsson, överstelöjtnant vid Försvarshögskolan, till aftonbladet.se.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM