Persson i dag: "Jag känner sorg"

NYHETER

- Jag känner sorg naturligtvis över det faktum att så många människor kommer att få sätta livet till och också sorg över att se FN som vi har engagerat oss för så länge försvagas på detta sätt.

Det sa statsminister Göran Persson till aftonbladet.se på torsdagsmorgonen vid en improviserad en presskonferens utanför Sagerska palatset i Stockholm med anledning av USA:s anfall på Irak.

anfall i strid mot folkrätten Statsminister Göran Persson beklagar anfallet mot Irak.

Kvart i åtta på torsdagsmorgonen kom statsministern ut från Sagerska palatset och mötte medierna.

Han beklagade det amerikanska anfallet.

- Det här kommer att splittra många länder och världen, sade han till aftonbladet.se.

– Det strider mot folkrätten och hotar tusentals människors liv.

- Jag beklagar det också eftersom det fanns en process med avväpning ledd av vapeninspektörerna. Nu får vi aldrig reda på om det kunde ha blivit framgångsrikt.

- Saddam Hussein och hans regim må vara fruktansvärd. Men det rättfärdigar ändå inte ett brott mot folkrätten, sa han.

"Meningslöst att protestera i FN"

Miljöpartiet och vänsterpartiet har krävt att Sverige ska lägga in en protest i FN. Men det motsätter sig Göran Persson.

- Jag tror att det är meningslöst. Istället för att ha focus på att kriget följer humanitära lagar skulle ny träta att utbryta.

- Alla vet var vi står och alla vet att säkerhetsrådet är delat. Att nu försöka få till stånd en resolution i säkerhetsrådet för att protestera mot USA eller Storbritannien kommer omedelbart stoppas med veto, säger han.

På torsdagseftermiddagen reser statsministern till ett EU-toppmöte. Han är pessimistisk om toppmötets möjligheter att påverka situationen just nu:

- Jag har inga förväntningar på EU:s toppmöte, säger han.

Höjd säkerhet i Sverige

Regeringen har höjt säkerheten i Sverige, trots att man inte tror att något direkt hot är riktat mot vårt land.

- Den situation som nu skapas internationellt medför en ökad spänning och vaksamhet, men vi har ingen anledning att tro att Sverige skulle befinna sig i ett särskilt utsatt läge, snarare tvärtom, säger Göran Persson.

En särskild statssekreterargrupp har bildats under ledning av statssekreterare Lars Danielsson. Han kommenterar den höjda säkerheten i Sverige men vill inte ge några detaljer.

- Särskild beredskap har satts in på vissa platser och för vissa personer, säger han till aftonbladet.se.

Mer om Irakkriget

Mattias Lundell, Simone Söderhjelm

ARTIKELN HANDLAR OM