Putin i morse: USA:s anfall är ett misstag

Nattens missilattack väcker starka reaktioner från världens ledare

NYHETER

Rysslands president Vladimir Putin kallar krigsutbrottet i Irak för ett stort misstag.

- Det kan inte vara tillåtet att ersätta internationell lag med knytnävens rätt, där den starke alltid har rätt och ingen kan göra något åt det, säger den ryske presidenten.

Foto: REUTERS
Vladimir Putin talade i Kreml.

- Irak utgjorde inte något hot när anfallet inleddes. Det militära aktionen måste upphöra så snart som möjligt, säger Putin till den ryska nyhetsbyrån Interfax

Irans utrikesminister Kamal Kharazi beskrev den amerikanska attacken som ''oberättigad och olaglig'', men tillade att landet inte kommer att välja sida i konflikten, rapporterar AFP.

– Den islamiska republiken kommer inte att ingripa till förmån för den ena eller den andra sidan.

Iran utpekades förra året av president Bush som en av tre ''ondskans axelmakter'', tillsammans med Irak och Nordkorea. Men Iran utkämpade också ett krig mot Irak 1980-88.

Indonesien: Syafili Maarif, ledare för landets näst största muslimska gruppering, Muhammadiyah, fördömde Washingtons krig mot Irak.

– Jag försvarar inte Saddam Hussein, men jag ifrågasätter starkt Bushs rätt att utvisa en man från hans eget land, sade Maarif till AFP.

Indonesiens regering kallades till ett extra möte och väntades göra ett officiellt uttalande senare.

Tysklands regeringen har kraftigt motsatt sig USA:s och Storbritanniens hårda linje i Irakkrisen. I ett meddelande beklagar man att inte vapeninspektörerna fått möjlighet att fullfölja sitt arbete.

''Nyheten om att kriget mot Irak har börjat har väckt oro och bestörtning i regeringen'', hette det i ett uttalande.

Malaysias biträdande premiärminister Abdullah Ahmad Badawi fördömde anfallen mot Irak och anklagade USA och dess allierade för att strunta i folkrätten, humanitära hänsyn och rättvisa.

Nya Zeelands premiärminister Helen Clark upprepade på torsdagen sin regerings motstånd mot Irakkriget. Hon talade i parlamentet en kort stund efter Bushs besked om att anfallen hade inletts. Hon beklagade att inte den diplomatiska processen kunnat fullföljas och verkade lägga största skulden på det irakiska ledarskapet.

Japan stöder USA:s anfall mot Irak sade premiärminister Junichiro Koizumi.

– Jag förstår inledningen av USA:s användande av militärt våld och stöder det, sade han.

Norge: Den norske statsministern Kjell Magne Bondevik kallade det en sorglig dag. Krig är alltid av ondo, sa han i en kommentar till NTB.

– Jag tänker på dem som har lidit under en despotisk regim i många år och som nu på nytt lider under ett krig, sade han.

TT