Kort krig – då blir Bush en vinnare

NYHETER

AMMAN

Att ingen plan överlever den första kontakten med fienden är en gyllene regel i krig.

Bush spelar högt när han i natt "började avväpningen av Irak".

Om kriget blir kort och Saddam störtas är Bush vinnaren.

Blir det ett långt krig med stora civila och egna förluster riskerar Bush ett eget Vietnam.

USA:s taktik verkar vara att snabbt kunna peka på avgörande framgångar. Ett av de första målen är att inta staden Basra i södra Irak, inte långt från Kuwaits gräns.

Positiva resultat - snabbt

Befolkningen är shiiter i motsats till Saddam som är sunnimuslim. Tanken är att Basra-befolkningen ska hälsa de amerikanska trupperna som befriare med jubel och flaggviftning. Bilder av detta kablas ut över världen och ger USA den inledande framgång som kan bryta världens krigsmotstånd.

Med tanke på att Bush startat kriget mot omvärldens uttryckliga vilja behöver han snabbt visa positiva resultat.

En osäkerhetsfaktor kan ställa till det för USA. Vad händer om Saddam Hussein använder kemiska bomber mot de amerikanska trupperna och hundratals dör?

Om Saddam Hussein störtas på några dagar och amerikanernas "smarta" bomber träffar rätt i stället för civila skyddsrum så kommer även krigsmotståndarna att applådera.

Slutresultatet väger då tyngre än bristen på laglighet.

Målet att avväpna Irak och bli av med Saddam är nästan alla eniga om. Medlen är vad bråket gällt.

Lika hänsynslöst kommer kritikerna att straffa Bush om Saddam lyckas försvinna i en bunker och den irakiska armén håller Bagdad mot alla odds. Om de svarta liksäckarna samtidigt hopas i det amerikanska krigshögkvarteret kan vad som såg ut som en kassaskåpssäker seger förvandlas till Bushs Waterloo.

Förra Gulfkriget och attacken mot talibanregimen i Afghanistan gick båda snabbare än väntat. Framgångarna har gjort den amerikanska militären självsäker på gränsen till stöddig. Den här gången förutspår alla ett kort krig. Återstår att se om förståsigpåarna har fel ännu en gång.

En enda sak är säker.

Om Irakkrisen gått att lösa utan död och förintelse får vi aldrig veta.

Wolfgang Hansson