De bor granne med robotarna

Danska Hanne tänker inte fly: Ska jag dö vill jag vara med min familj

1 av 2
"Vi ska samlas när larmet går" Danska Hanne Matter och hennes make Elias bor bredvid Patriotrobotarna i Jaffa i Israel. När Gulfkriget bröt ut 1991 flydde hon med barnen till Danmark. Den här gången stannar hon. "Jag har åtta barnbarn och alla kommer att samlas hos oss när larmet går", säger hon.
NYHETER

JAFFA, ISRAEL. Hanne Matter bor granne med Patriotrobotarna som ska skjuta ned de irakiska raketerna.

Från fönstret syns lådor på högkant peka snett mot skyn.

- När de kom för några dagar sedan fattade vi att det blir krig men jag stannar. Ska jag dö vill jag vara med min familj, säger hon.

Hårda vindar piskar havet, luften är kallare än vanligt för årstiden, snart stormar ett krig.

Patriotrobotarna bakom huset gör att Hanne och Elias Matter känner sig lite säkrare.

- Vi väntar varje dag. Det är rena nervkriget. Ingen vill uträtta något eftersom det ändå ska bli krig. Alla skjuter upp allt till efteråt så det är lika bra att det börjar nu, säger Hanne Matter.

Kärleken höll henne kvar

Hon kom som turist till Israel för 40 år sedan, blev kär och stannade, i stället för att återvända hem till Danmark. Hon har aldrig ångrat sig.

När Gulfkriget bröt ut 1991 var Hanne i USA och höll knappt på att ta sig hem till maken och de sju barnen. Väl tillbaka föll Scudmissilerna allt tätare.

- Till slut tog jag barnen och flydde till Danmark, men det var nästan lika jobbigt att lämna Elias kvar.

"Vi har mat för månader"

Nu väntar ett nytt krig. Oron maler åter i magen. Det går fortfarande att skjuta undan rädslan, men det kostar i kraft.

För Hanne Matter spelar det ingen roll. Den här gången stannar hon.

- Jag kan inte åka, hur mycket bomber det än faller. Jag har åtta barnbarn och alla kommer att samlas hos oss när larmet går. Jag har mat, godis och vatten för flera månader. I krig ska familjer vara tillsammans. Jag vill dö med dem, säger hon.

Israel tänker inte ge vika för Saddam Hussein. Försvarsmakten är redo, rustad och mycket självsäker. Om Saddam Hussein har några Scudmissiler, kommer de att skjutas ned på vägen av

Patriotrobotar eller israeliska Arrowmissiler. Inte heller bomber laddade med biologiska eller kemiska vapen ska nå fram. Den informationen upprepas gång på gång i teve och i tidningar.

Ändå har människor beordrats att plasta in skyddsrum, lagra mat och att inte gå hemifrån utan sin gasmask när kriget börjat.

- Trots att faran för att bli anfallen bara är en procent har vi förberett oss till 100 procent i händelse av attack, sa premiärminister Ariel Sharon i israelisk radio i går eftermiddag - men passade samtidigt på att uppmana medborgarna att vara lugna.

"Inget kommer att hända"

Bagaren Abraham Tavce har sin rörelse intill robotarna i Jaffa. Han tar krigshotet med ro och säljer mer bröd än vanligt.

- Folk handlar extra mycket för säkerhets skull, men inget kommer att hända, säger han.

I skolorna har klassrummen tejpats och täckts av plast och sjukhusen har upprättat säkrade salar. För vardagen ska fortsätta, elever ska studera och arbetsplatser ska fungera - krig eller inte.

Camilla Norström