”Han kommer undan”

Hanna jobbade som Saddams husa i 20 år: USA kommer inte åt honom

NYHETER

Hanna jobbade som Saddam Husseins husa i mer än 20 år.

Hon berättar om den skyddade och lyxiga tillvaron i diktatorns palats.

– När du går in kan du se 3–4 våningar till under jorden. Hur mycket USA än bombar kommer de inte åt honom, säger hon.

Foto: kalla fakta/tv4
I 20 år jobbade Hanna som husa åt Saddam.

Hanna bor sedan fem år tillbaka i Sverige med skyddad identitet. Sara Mostafavi i TV 4:s Kalla fakta har träffat henne.

Hanna var väldigt stolt när hon kallades till Saddam Husseins palats för att få arbete för 25 år sedan. Hon är kristen och Saddam Hussein föredrar att ha kristna som jobbar i hushållet eftersom de är arbetsamma och inte makthungriga. Efter anställningsintervjun blev hon kvar som familjen Husseins husmor i mer än 20 år och bodde i deras palats när Kuwaitkriget bröt ut 1990. Då flyttade Saddam Hussein runt i sina mer än 30 palats.

Hanna berättar om hur hon som hans husmor ständigt måste vara beredd att jobba med kort varsel, ibland mitt i natten. Då visste hon aldrig i förväg vilket av Saddams palats hon skulle köras till.

Fruktade livvakterna

I hennes arbetsuppgifter ingick bland annat att dekorera och att laga mat. Saddam Hussein var otroligt misstänksam när det gällde maten – en speciell läkare hade som uppgift att undersöka den.

– Livvakterna provsmakade maten före honom när den tillagats av människor som han inte kände och hade förtroende för, säger kvinnan till TV 4:s reporter.

Hanna lärde känna familjen Hussein väl och fick bra kontakt med Saddams hustru Sajida, som beskrivs som en ”enkel kvinna som respekterade andra”.

Men Hanna levde i ständig skräck.

– Jag var aldrig rädd för presidenten eller hans barn, aldrig. Men jag var rädd för livvakterna, säger hon.

Försvann spårlöst

Enligt Hanna försvann anställda ibland spårlöst eller avrättades – medan arbetskamraterna var åskådare. Rädslan kulminerade när hon kallades till säkerhetsministeriet för förhör efter att ha tilltalat en kunglig gäst. Hon släpptes dock i brist på bevis. Hanna kände sig sliten och trött och började oroa sig allt mer för att bli anklagad för något brott. När hon blev sjuk lämnade hon Irak via Jordanien.

I dag känner väldigt få till hennes bakgrund eftersom hon vet att man letat efter henne i Irak.

Hanna är mycket tveksam till det krig som står för dörren i hennes gamla hemland och tror inte att USA har en chans mot diktatorn. Hanna har varit inne i samtliga av Saddams palats där han anklagats för att gömma massförstörelsevapen.

På frågan om vad hon vet om vapnen svarar hon hemlighetsfullt.

– De som visste finns inte kvar. Jag vet inte och jag vill inte ljuga, men om det finns något så kanske det är fyra personer som känner till det. Kanske flyr de från en plats till en annan. Kanske har han flyttat vapnen utanför landet.

Fotnot:

Dokumentären sänds i Kalla fakta TV4 20.00 i kväll.

Annika Sohlander