Saddam skulle dödas direkt

Kriget startade efter att CIA tipsat Bush om var irakiske presidenten fanns

NYHETER

USA hade den irakiske presidenten i siktet – bokstavligt talat.

CIA fick sent i går kväll säker information om var den irakiske presidenten och hans närmaste män befann sig.

Därför gav George Bush order om den plötsliga attacken mot Bagdad.

Foto: reuters
En Tomahawk-missil avfyras från ett amerikanskt krigsfartyg i morse.

George Bush fick informationen strax före klockan tio igår kväll, svensk tid.

Det skriver den amerikanska tidningen Washington Post, som citerar källor i staben runt presidenten.

George Tenet, chef för den amerikanska underrättelsetjänsten CIA, uppges själv ha informerat presidenten.

Inte nog med att underrättelsetjänsten visste var Saddam befann sig - CIA-chefen hävdade dessutom att man visste var den irakiske ledaren skulle komma att vara de närmaste timmarna.

"Lyssnade lugnt på CIA-chefen"

Enligt CIA:s källor befann sig Saddam Hussein och flera av hans närmaste rådgivare i en byggnad i södra Bagdad. Det var således ett tillfälle som inte skulle återkomma och inte borde försittas, enligt Tenet.

Enligt Washington Posts källa lyssnade George Bush lugnt på CIA-chefens redogörelse. Därefter började man snabbt planera ett anfall.

Bland de på plats i Ovala rummet fanns bland andra vice presidenten Cheney, utrikesminister Colin Powell, försvarsminister Donald Rumsfeld och presidentens säkerhetsrådgivare Condoleezza Rice.

Koordinater från CIA

Planen var helt enkelt att slå ut den eller de byggnader där den irakiske ledaren uppgavs befinna sig med hjälp av Tomahawkmissiler.

- Om man ska avfyra ett sånt här skott så ska man sikta på högste chefen, säger en källa i Vita huset till Washington Post.

Och så, klockan halv ett på torsdagsmorgonen svensk tid gav Bush ordern om anfall. Senare framträdde han i ett kort direktsänt tv-tal från Vita huset:

- På mina order har de allierade styrkorna börjat slå mot mål av militär betydelse för att undergräva Saddams förmåga att föra ett krig, sa han.

Och klockan 03.35 svensk tid skakades södra Bagdad av en serie våldsamma explosioner när de amerikanska missilerna träffade Saddams palats.

Missilerna avfyrades från krigsfartyg i Röda havet och Persiska viken. Målets koordinater gavs av CIA:s högkvarter i Langley, uppger Washington Post.

.

Mer om Irakkriget

Fredrik Rundkvist