"Jag är inte rädd men när larmet gick andra gången kändes allvaret"

Aftonbladets Mattias Carlsson rapporterar direkt från Kuwait

NYHETER

Aftonbladets Mattias Carlsson är på plats i Kuwait och rapporterar om situationen för reportarna och lokalbefolkningen i Kuwait City.

Det är nu knappt en och halv timme sedan faran över-signalen efter det andra gaslarmet här i Kuwait city. Just nu händer just ingenting. Det är torsdag och helg, normalt sett är staden full av lediga kuwaiter.

Nu är det ganska tomt i stan. Arabian Gulf street, en vanligtvis livligt trafikerad gata längs stranden, är nu nästan öde.

Långt ifrån alla invånare tycks ta hotet på allvar. När vi kom upp ur skyddsrummet här på hotell Safir satt två män lugnt och drack sitt kaffe. De hade överhuvudtaget inte brytt sig om larmet.

Stämningen bland journalisterna här på hotellet är blandad, de flesta koncentrerar sig på att bevaka det som händer och i skyddsrummet tog förstås alla tv-team möjligheten att filma så mycket som möjligt.

"Man tror inte riktigt på det"

Även om de larmar för en möjlig gasattack, känns det som om man inte riktigt tror på det. Man tar förstås det säkra för det osäkra men jag tror de flesta hoppas och litar på att amerikanska missiler kan stoppa dem innan de kommer fram.

Under tiden så försöker man göra sitt jobb.

En majoritet av befolkningen är nog helt klart för att få bort Saddam, de minns tydligt vad han gjorde med deras land sist. Även om de flesta hade hoppats på en fredlig lösning.

Dessutom har många av kuwaitierna studerat utomlands och bott i USA så de flesta är väldigt USA-vänliga.

"Jag är nu i skyddsrummet"

Jag inte rädd, men när flyglarmet gick andra gången kändes allvaret och att det faktiskt skulle kunna hända något. Som journalist är det alltid enklare, för man har så mycket annat, som har med jobbet att göra, att tänka på. Fast nu bär jag förutom kamerorna även gasmasken med mig i en liten ryggsäck, för säkerhets skull.

Nu går flyglarmet igen. Sirenerna ekar genom Kuwait city, tv uppmanar att ta skydd. Vet inte riktigt vad som händer. Jag går ner till skyddsrummet.

Jag är nu i skyddsrummet. Det är mest journalister här och alla gör sitt bästa för att få hem storyn. Några bär sina gasmasker.

Faran är över och vi får gå tillbaka igen.

Mattias Carlsson