Svenska partiledare: ”Ett misslyckande”

NYHETER

Kristdemokraternas Alf Svensson, vänsterns Ulla Hoffman och moderaternas Bo Lundgren kommenterade anfallet på Irak på torsdagsmorgonen.

Svensson och Hoffman är besvikna över att vapeninspektörernas arbete avbröts.

Lundgren vill reformera FN.

– Det är minst sagt dystert om vi får en ny doktrin där en stark nation kan gå in och slå förebyggande. Risken för att det kan bli en prejudicerande doktrin som gäller för den starke är påtaglig, säger kristdemokraternas ordförande Alf Svensson till TT.

Men nu finns också en stor besvikelse över att FN:s vapeninspektörer inte fick nödvändig tid, samt säkerhetsrådet inte lyckats diplomatiskt, säger Svensson.

Vänsterns Ulla Hoffman vill att Sverige skall brännmärka kriget som ett brott mot FN-stadfgan.

– Det här är en fullständigt ofattbar arrogans och maktfullkomlighet som USA och Storbritannien visar gentemot FN, andra länder och världsopinionen, säger Ulla Hoffmann, vänsterpartiets förste vice ordförande, till TT.

"FN ska reformeras"

Hon kräver nu att regeringen tar upp vänsterpartiets motion i riksdagen från förra veckan om att kriget ska brännmärkas som brott mot folkrätten och FN-stadgan.

Moderatledare Bo Lundgren tycker att det är FN som misslyckats:

– Krig är alltid ett misslyckande. Här har FN misslyckats med att klara en press på Saddam Hussein som kunnat leda till en frivillig avväpning.

- Det vi ska vara inriktade på från svensk horisont är att se till att bidra i den mån vi kan till uppbyggnaden av ett demokratiskt Irak.

- Men vi måste också diskutera hur FN kan reformeras. Som medlemmar i EU måste vi också arbeta för att unionen kan tala med en röst framöver, sade Lundgren till TT.

Simone Söderhjelm, TT