Protester över hela världen

Demon- strationer utanför amerikanska ambassader

Foto: AP
Studenter i protest utanför USA:s konsulat i Milano.
NYHETER

Hundratusentals människor världen över demonstrerade på torsdagen mot det USA-ledda kriget mot Irak.

I Aten marscherade 150 000 demonstranter under paroller som ''Bush - mördare'' genom gatorna mot den amerikanska ambassaden enligt den grekiska polisens beräkningar.

Foto: AP
Även i Madrid tågade studenter på gatorna i protest mot kriget i Irak.

Samtidigt som fredsdemonstranterna i Aten förberedde sig för en nattlig vaka genomfördes protestaktioner på många håll mot det sätt som USA och Storbritannien har trotsat det folkliga motståndet mot kriget.

I Tyskland demonstrerade över en kvarts miljon människor i ett tiotal städer på torsdagen. Bara i Berlin samlades 50 000 studenter i fredlig marsch mot den amerikanska ambassaden under paroller som ''Ge freden en chans''.

”Brott mot mänskligheten”

I Paris samlades på kvällen tiotusentals krigsmotståndare utanför USA-ambassaden och över hela Frankrike genomfördes protestaktioner mot kriget som många fördömde som ett brott mot mänskligheten.

Även i flera italienska storstäder förekom omfattande demonstrationer. I Florens samlades omkring 50 000 människor i protest mot kriget medan tiotusentals marscherade genom Roms gator med den amerikanska ambassaden som mål, en manifestation som senare på kvällen skulle fortsätta till Colosseum.

Även i Danmark, Österrike, Belgien, Spanien och Schweiz förekom omfattande manifestationer.

I London protesterade ett par tusen personer utanför parlamentet i en aktion som var en uppvärmning inför helgens stora fredsmanifestation som väntas samla en miljon människor.

Hätskt vid Times Square

Hätsk stämning rådde på torsdagseftermiddagens fredsdemonstration vid Times Square i New York. Folkmassor skanderade ''Arrestera Bush'' och ''Fred nu'' samtidigt som de slog på tomma färgburkar.

Demonstrationen, i ett iskallt regn som vräkte ner, sträckte sig över åtminstone två kvarter som spärrats av med kravallstaket.

- Vi måste säga vad vi känner. Kriget är det värsta som kunde hända, sade Baltimorebon Gwen Pandey till TT:s utsända.

Demonstranter på gatan berättade för TT att de sett minst tre fredsaktivister gripas av polisen.

Flera tuden i Kungsträdgården

Krigsutbrottet i Irak utlöste protestmöten över hela Sverige.

På torsdagskvällen samlades flera tusen personer i Kungsträdgården i centrala Stockholm för att demonstrera mot det amerikansk-brittiska anfallet på Irak.

I Malmö samlades minst 600 demonstranter på Gustav Adolfs torg för att med facklor, tal och musik protestera mot kriget i Irak.

I Göteborg avlöste demonstrationerna varandra under hela dagen. Avslutningsvis samlades omkring 3 000 personer i en manifestation arrangerad av de två nätverken Stoppa kriget och Koalitionen för fred i Mellanöstern.

I Norrköping protesterade enligt polisen flera hundra personer liksom i bland annat Helsingborg, Uppsala, Västerås, Linköping, Lund och Umeå.

I Stockholm var det, enligt polisen, cirka 5 000 personer som efter att ha lyssnat på ett tiotal appeller i Kungsträdgården vid 19-tiden marscherade mot den amerikanska ambassaden. Arrangörerna uppskattade dock antalet till det dubbla.

Stjernkvist talare

Demonstranterna fick inte komma ända fram till ambassaden. Under milda protester leddes tåget av polisen ut på Gärdet en bit bort. Ett hundratal demonstranter stannade senare kvar utanför avspärrningarna. Poliser med hästar och hundar övervakade gruppen men inga våldsamheter syntes till.

En av talarna i Kungsträdgården var den socialdemokratiska partisekreteraren Lars Stjernkvist, som bland annat påpekade att samtidigt som mötet pågick i Stockholm samlades människor över hela världen till liknande möten.

- Vi som har samlats har i många frågor olika uppfattning. Men just nu finns det två känslor som jag tror förenar oss alla. Det ena är rädslan för vad kriget kan åstadkomma, men också rädslan för vad som händer i en värld där en supermakt och en supermaktsledare tror att han har rätten att tolka vad som är folkrätt.

- Demokrati innebär inte att vi alltid får rätt, utan att vi får en chans att sitta ned och lösa problem med argument, med övertygelse, inte med vapenmakt.

''Äntligen''

När Stjernkvist presenterades för publiken i Kungsträdgården skrek några ''äntligen'' med hänvisning till, som en del menar, socialdemokratins tvekan i Irakfrågan.

- Jag tycker att den kritiken är missriktad. Vi har hela tiden sagt att det bara finns ett sätt att värna freden och det är att stärka folkrätten och den globala rättsordningen. Den åsikten har 80-åriga rötter i vårt parti, säger Lars Stjernkvist till TT.

TT: Kommer du, statsminister Göran Persson och utrikesminister Anna Lindh att framträda vid helgens manifestationer?

- Jag kommer med all säkerhet delta i aktiviteter. Vi kommer att finnas med som arrangör på många ställen och på andra som deltagare.

Elevprotester

Jan Lönn, ordförande i Nätverket mot krig, som stod bakom torsdagens demonstration, menar att den folkliga opinionen i världen växer fram som en supermakt med kraft att påverka utvecklingen under och efter kriget.

Under torsdagen hölls även andra protestmöten mot kriget.

På Sergels Torg i Stockholm samlades till exempel cirka 6 000 elever för att protestera. I Göteborg deltog flera hundra elever i en manifestation på Gustav Adolfs torg.

På lördag planeras stora demonstrationer i Sverige och runt om i världen.

TT-AFP