Rumsfeld: Vi är redo för markoffensiven

”Det blir kraftfullare än någonsin skådats”

NYHETER

Saddams dagar är räknade.

Det var budskapet när försvarsminister Donald Rumsfeld på eftermiddagen höll presskonferens i försvarshögkvarteret Pentagon.

Foto: REUTERS
- Det här är inte ett krig mot ett folk - eller ett land - utan mot en regim, underströk försvarsminister Donald Rumsfeld vid presskonferensen i Pentagon.

Den amerikanske försvarsministern bekräftade uppgifterna om att nattens attack var riktad mot ett av den irakiska ledningens tillhåll. Man håller just nu på att uppskatta skadorna.

- Anfallet var det första, men säkerligen inte det sista, varnade Rumsfeld och sade att det kommande kriget inte kommer att likna någon tidigare konflikt.

- Världen kommer aldrig tidigare att ha sett en sådan kraftfull insats, sade Rumsfeld.

Samtidigt som Rumsfeld talade kom uppgifter om att de USA-ledda styrkorna nu står beredda att genomföra den stora markoffensiven.

”Beredda dö för en diktator?”

De irakiska soldaterna måste fråga sig om de är beredda att dö för en diktator. Det hjälper inte att efteråt säga att man lydde order - varnade Rumsfeld - krigsförbrytelser kommer att bestraffas.

Försvarsminister Rumsfeld vände sig även direkt till den irakiska befolkningen, för att övertyga dem om USA:s avsikter.

- Det här är inte ett krig mot ett folk - eller ett land - utan mot en regim.

Den irakiska befolkningen uppmanades att hålla sig inne och lyssna allierade radiosändningar när den stora markoffensiven kommer.

Anders Thoresson