Operation Atlas inledd i New York

Största antiterrorist- operationen sedan 11 september 2001

Foto: AP
Börsbyggnaden på Wall Street i New York hårdbevakas dygnet runt.
NYHETER

NEW YORK

Samtidigt som president Bush förklarade kriget mot Irak inlett startade den största anti-terroroperationen i New York sedan dagarna efter den 11 september 2001.

Foto: REUTERS
Golden Gate-bron i San Fransisco bevakas av nationalgardet.

Tungt beväpnade poliser patrullerar gatorna och bevakar potentiella terrormål. Vid tunnlar och broar till Manhattan röntgas bilar och söks igenom av bombhundar. Poliser har försetts med specialutrustning för att klara en attack med kemiska eller biologiska vapen. Extra bevakning är utplacerad vid Times Square, det finansiella högkvarteret Wall Street och de stora tåg- och tunnelbanestationerna.

- Vi är inte oroliga. New York-polisen har dragit i gång en av de mest omfattande antiterroroperationer som förekommit sade Jennifer Falk, taleskvinna på borgmästare Mike Bloombergs kontor, till TT.

Operation Atlas

New Yorks säkerhetsplan går under namnet Operation Atlas. På torsdagen, ett knappt dygn efter det att kriget mot Irak startade, förklarade borgmästaren den "fullt implementerad".

- Vi har inspekterat 1 700 fordon, kontrollerat 16 bombhot och varit i kontakt med 240 byggnader för att uppdatera deras säkerhetspersonal, sade Bloomberg.

Han talade också om en speciell telefonlinje som inrättats för terrormisstankar samt sade att säkerhetsplanen är tänkt att inte störa Newyorkbornas vardag alltför mycket.

Ute på den regniga gatan möter TT en man som kallar sig Perry. Han säger sig ha sett vakter med automatvapen på flera platser.

- Jag är väldigt orolig. Jag bor nära Israels ambassad och varje gång jag kör förbi den så ber jag att det inte ska smälla.

Perry berättar att han de senaste dagarna har börjat distribuera gasmasker till vänner och bekanta. Via internet har han sökt rätt på gasmasker som han tycker verkar bra och nu säljer han dem vidare.

- Men jag hoppas att jag aldrig kommer att behöva använda dem.

Kärnkraftverk

Kort efter samtalet visar en taxifärd genom New York på flera uppställda polisbilar med blinkande sirener. Taxichaufför Emilio Perez tycker dock att de är störande.

- Jag tror inte att stillastående polisbilar hjälper mot någon attack. De skapar bara panik och stör trafiken, säger han.

- Kriget pågår i en annan del av världen, varför oroa sig?

Myndigheterna understryker att det inte finns några specifika hot mot New York, men staden anses ändå vara ett av det främsta målet för en eventuell terror- eller vedergällningsattack.

Även i andra delar av USA höjs beredskapen. Guvernören i Arizona har sänt trupper till kärnkraftverket Palo Verde efter terrorvarningar från den amerikanska regeringen. En talesman för guvernören Janet Napolitano ville inte uttala sig om ifall det hade riktats specifika hot mot kärnanläggningen.

Departementet för inrikes säkerhet har höjt beredskapen för en terrorattack i USA till orange, den näst högsta nivån. Staden New York har varit på orange nivå ända sedan terrorattackerna mot World Trade Center.

Christina Magnergård Bjers/TT