”Kurderna fruktar nytt svek från USA”

Aftonbladets utsände Mustafa Can efter rykten om turkiska trupper i norra Irak

NYHETER

I kväll kom rapporter om att turkiska styrkor skulle vara på väg in i norra Irak.

För den hårt pressade kurdiska befolkningen handlar det om ett skräckbesked.

– Människor är oroliga och fruktar ett nytt svek från USA, säger Aftonbladets Mustafa Can, på plats i Erbil.

De obekräftade uppgifterna spred sig som en löpeld när det nådde irakiska Kurdistan. Den Qatarbaserade tv-stationen al-Jazeera och kuwaitisk tv hävdade att turkiska styrkor gått in i norra Irak. Vid en presskonferens i Vita huset försökte amerikanska medier få svar på om Turkiets anfall var koordinerat med USA.

– Jag har inget svar på den frågan, sa talesmannen Ari Fleischer.

Men ovissheten räckte. I Erbil kom diskussionerna igång direkt.

– Folk är oerhört oroliga. Dagen började med en befriande känsla, efter flera månaders tärande väntan hade kriget brutit ut, säger Mustafa Can i kväll.

– Så helt plötsligt ändras stämningen helt och hållet.

Turkiet vill höja militär närvaro

Det räckte att uppgifterna kom för att oron skulle spridas. Enligt AP har Turkiet sagt sig vilja höja den militära närvaron i norra Irak för att skydda sig mot en flyktingström – och för att arbeta mot en självständig kurdisk stat.

– Efter alla rykten fruktar man att det kommer att utkämpas ett blodigare krig än det USA genomför mot Irak, säger Mustafa Can.

Mustafa Can berättar att samtalsämnet inte längre handlar om händelserna Bagdad. Det handlar mer om Turkiet kommer att anfalla. Oron är att USA svikit. Det gjorde man när man uppmanade kurderna till revolt mot Saddam Hussein.

”Stor misstänksamhet mot USA”

– Misstänksamheten mot USA är oerhört stor. Man talar om USA:s ryggradslösa svek. Alla är beredda på att de kan ha hänt igen, säger han.

– En del säger: Vad var det jag sa. Andra vill avvakta.

Kurderna känner sig nu ansatta från två fronter. Fruktan för ett turkiskt intrång förstärks av den för en gasattack från Saddam Hussein. Minnet av hur Saddam Hussein attackerade staden Halabja 1989 är levande.

Och redan på torsdagen rapporterade AP om eldgivning från den södra fronten mot de delar av Irak som kontrolleras av regimen i Bagdad.

Mattias Lundell