Strider i södra Irak i natt

Allierade soldater längre in i Irak i natt

Foto: Jean-Marc Bouju/ AP
101:a luftburna divisionen på väg mot den irakiska gränsen i Kuwait i kväll.
NYHETER

Marschen mot Bagdad har börjat.

Det uppgav källor inom Pentagon i natt.

Specialstyrkor trängde allt djupare in i Irak – och de har landsatts från alla väderstreck.

Från staden Basra rapporterades mycket kraftiga explosioner och ett 30-tal eldklot sågs mot himlen.

”Operation Iraqi Freedom” – markinvasionen – är i gång. På torsdagseftermiddagen fick de allierade styrkorna order om att sätta på sig skyddskläder mot kemiska stridsmedel. Sedan inleddes markoffensiven.

Kraftig artilleri från styrkor placerade i den demilitariserade zonen beredde väg – och i våg efter våg ryckte styrkor in i Irak vid 18-tiden på torsdagen.

New York Times rapporterar att styrkor ur den amerikanska marinkåren var bland de första in. ”1st Marine Expeditionary Force” tog täten. På vägen ska trupperna ha mött två bestyckade militärfordon och amerikanska militärkällor uppger att de slogs ut. På vägen ska man också ha passerat brinnande oljekällor och hamnat i flera kortare strider med irakiska trupper.

Den irakisk televisionen uppger också att strider rasat och säger att fyra irakiska soldater dödats och fem skadats. Samtidigt uppgavs att en allierad helikopter ska ha skjutits ned.

Pentagonkällor uppgav i natt för amerikanska Fox News att styrkor landsatts från alla väderstreck. Nattens avancemang bekrivs som "marschen till Bagdad."

Tunga bomber mot Basra

Fronttrupper var på in i den strategisk viktiga staden Basra. Det finns obekräftade uppgifter om att specialförband har varit inne i staden och militära bedömare har hela tiden räknat med att de allierade kommer att lägga stor kraft på att ta kontroll över den. Den shiitiska befolkningen i området står i opposition till Saddam och de allierade hoppas att de ska välkomnas i Basra.

Strax före halv tre kom rapporter om kraftiga explosioner i närheten av staden.

– Vi kan se enorma explosioner och eldklot i horisonten i riktning mot Basra, sa Reuters korrespondent David Fox, som befann sig omkring fem mil därifrån i Kuwait.

Han hörde ljudet av tunga bombplan och sa att han inom loppet av en kvart såg omkring 30 eldklot mot himlen.

Tunga trupper

Under natten rörde sig tyngre trupper – stridsvagnar och bestyckade trupptransporter – in i den irakiska öknen. CNN följde dem i hälarna och suddiga bilder visade trupper djupt inne i Irak.

Före truppkonvojen flyger helikoptrar lågt – och spanar framåt

Strider om Umm Qasr

I en annan snabb truppförflyttning drog brittiska styrkor in mot gränsstaden Umm Qasr. Uppgifterna om vad som hänt i staden – från vilken de allierade hoppas kunna flytta trupper och förnödenheter – är mycket osäkert.

Den kuwaitiska nyhetsbyrån rapporterade: ”Flera irakiska soldater av olika militär rang kapitulerade till de allierade styrkorna, som tog kontroll över staden”. Uppgifterna dementeras dock av talesmän för de brittiska styrkorna.

Anfall med Scudmissiler

I Kuwait City har flyglarm ljudit under kvällen.

Även i Mosul i norra Irak ljöd larmen om och om igen. Under natten rapporterades om bombningar i närheten av staden.

Kuwaitisk tv har rapporterat om en rad anfall med Scudmissiler. De ska dock ha slagits ut av amerikanska Patriotmissiler.

Från irakiskt håll bekräftades tre attacker mot Kuwait, uppger Sky News.

Mattias Lundell