Är det den äkta Saddam?

Det skiljer bara två dagar mellan dessa tv-bilder

NYHETER

AMMAN

Första slutsatsen var att USA misslyckades i sin räd för att mörda Saddam Hussein.

Men var det verkligen Saddam som höll tv-talet en kort stund senare?

Flera faktorer indikerar att det kan ha varit en av hans dubbelgångare.

I så fall skulle Saddam kunna vara död eller skadad.

Foto: GETTY ImAGES
saddam Så här såg Saddam ut (vänster) i går när han framträdde efter att USA attackerat honom personligen. Saddam Hussein som han såg ut under ett tv-framträdande i tisdags.

Kriget startade på ett sätt som ingen förutspått. Britterna visste inte ens om att det börjat.

I stället för 3 000 smarta bomber mot Bagdad skickade USA 40 kryssningsmissiler mot ett hus i Bagdads förorter.

CIA fick tips - troligen från en informatör i Saddams inre krets - om att fem personer i Iraks högsta ledarskap höll möte i en villa. Förutom Saddam kan hans båda söner ha varit med.

Stämmer inte

Bush ställdes inför frestelsen att kunna avsluta kriget redan innan det börjat - men samtidigt riskera att förstöra effekten av en massiv krigsstart.

Presidenten valde att chansa.

Bara några timmar senare satt Saddam i irakisk tv och fördömde attacken.

Eftersom han nämnde tidpunkten för anfallet var den givna slutsatsen att Saddam överlevt.

Men några saker stämde inte.

Saddam bar stora, iögonfallande glasögon. För de välinformerade är det känt att 65-årige Saddam ser väldigt dåligt. Han visar sig dock väldigt sällan i glasögon eftersom han fruktar att de ska ses som ett svaghetstecken och bevis på ålderdom.

Såg äldre ut

Tv-Saddam läste från ett block. Normalt har hans medarbetare textat talen med stora bokstäver på papper som Saddam läser på håll så att det ska se ut som om han talar utan manus.

Den här Saddam såg också en aning äldre ut än den vi såg intervjuas av den amerikanska journalisten Dan Rather för bara några veckor sedan.

Naturliga förklaringar kan finnas till att Saddam bar glasögon och så tydligt läste ur manus men det kan också vara så att mannen vi såg på tv var en av den irakiske diktatorns dubbelgångare.

"Debatteras"

Han håller sig med mellan tre och åtta stycken, uppgifterna varierar. De uppges ha genomgått plastikoperationer för att bli så porträttlika som möjligt. Flera av dem är skådespelare och har lärt sig imitera Saddams röst och kroppsspråk.

- Saken debatteras, svarade USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld på frågan om det verkligen var Saddam som höll talet.

Underättelsetjänsten granskar nu bandet och jämför med andra bilder av Iraks diktator.

Även om det rör sig om en dubbelgångare innebär det inte nödvändigtvis att Saddam dödades i den överraskande USA-attacken. Han kan välja att på olika sätt förvilla fienden.

Saddam är målet

Saddam har ett nätverk av förstärkta bunkrar i Bagdad, hemstaden Tikrit och andra platser. De är byggda för att tåla en direktträff av en 2 000-kilosbomb. I bunkern är han i det närmaste immun mot normala konventionella vapen.

Irak visade snabbt upp bilder på skadade från sjukhuset men ingenting av huset som träffades. Bara en civilperson sas ha dödats.

Bush erkände att målet för missilerna var att "halshugga" Saddam. Om det fungerat hade det varit en av krigshistoriens mest avgörande och lyckade attacker.

Anfallet avslöjar att USA:s främsta skäl till kriget är att bli av med Saddam. Massförstörelsevapnen är mer en förevändning.

Återstår att se när och hur mysteriet Saddam får en lösning.

Wolfgang Hansson