USA splittrat efter anfallet

New York laddar för jättedemon- stration mot Irakkriget

1 av 3 | Foto: CHIP EAST/REUTERS
Gabriel Bonanno, 14, deltog i går i protester i New York mot Irakkriget.
NYHETER

NEW YORK

Kriget har

inletts, åsikterna polariserats.

Många sluter upp allt starkare bakom sitt land - medan andra tar allt mer avstånd.

USA är splittrat.

Här i New York - som egentligen inte är representativt för USA med dess högre löner, bättre utbildning och liberalare värderingar - verkar bitterheten stor.

Rädda för attacker

Folk på de regniga gatorna är arga. De tycker att deras president dragit in dem i ett orättfärdigt krig som kommer att få svåra konsekvenser, i pengar och kanske nya terrorattacker.

På Union Square, liksom på många, många andra platser i landet, samlades igår demonstranter och samlade krafterna inför en jättedemonstration som börjar klockan 11 i morgon på Broadway.

- Vi har en massa smarta bomber avfyrade från en dum politik, ropar en kvinna. Vi ska göra den största demonstrationen någonsin i USA!

Antikrigsfalangen har sedan länge haft stöd av New York Times, världens antagligen mest inflytesrika tidning. I går - efter det inledande angreppet - föreföll den dock att vilja titta framåt, nu när kriget ändå var här.

Men ledaravdelningen menar också att Bushadministrationen stoppar huvudet i sanden och undviker att berätta om vilka enorma summor återuppbyggnaden av Irak kommer att kosta för USA.

170 miljarder kronor om året i ett antal år är en officiell siffra som nämnts från utredaren James Schlesinger.

- Pengar är inte det största problemet, säger Thomas Palatucci på gatan. Det är att världen tror att USA är på det här viset, att vi alla är så.

Litar på presidenten

Enligt en opinionsundersökning på CNN i måndags tror 51 procent av det amerikanska folket att Iraks president Saddam Hussein bar ansvaret för terroristattackerna den 11 september 2001.

"Årtionden av budgetnedskärningar i utbildningen har till sist gett resultat", skriver den väns-terradikale krönikören Ted Rall. Nu är det officiellt: amerikaner är idioter.

Så är det inte. Men det är ett stort, stort land med 280 miljoner invånare och många har annat att göra än att skilja på arabiska män.

De litar på sin president.

- Vi uppskattar soldaternas offer, sa Bush i går.

Fredrik Virtanen

ARTIKELN HANDLAR OM