Vår värld är styrd av tillfälligheter

NYHETER

Vid midnatt rusade CIA-chefen George Tenet in i Ovala rummet i Vita huset. Saddam Hussein befann sig i en privat byggnad i Bagdad meddelade han andfått.

Drygt tre timmar senare inleddes kriget. Tillfälligheter styr världen.

Foto: GETTY IMAGES
SLOG TILL DIREKT George W Bush fick uppgifter av CIA-chefen George Tenet om att Saddam Hussein befann sig i en byggnad i Bagdad. Några timmar senare föll bomberna.

Det är tidningen Washington Post som ger den unika inblicken i maktens centrum.

Vid midnatt i går anlände CIA-chefen till Vita husets ovala rum. Där befann sig president Bush, vicepresidenten Dick Cheney, utrikesminister Colin Powell, försvarsminister Donald Rumsfeld, den säkerhetspolitiska rådgivaren Condoleezza Rice och ytterligare två av Bushs närmaste medarbetare.

Tog två timmar

George Tenet meddelade att underrättelsetjänsten fått en glimt av fienden.

Saddam Hussein var på väg in i en isolerad, privat byggnad i södra delen av Bagdad där han skulle träffa sitt krigsråd. Man trodde att Irakledaren skulle bli kvar i byggnaden under flera timmar.

Tenet framställde observationen som en unik chans att slå ut den irakiska ledningen. Bush tog den.

Efter ett par timmar var krigsordern underskriven, vid halvfyratiden avfyrades de första Tomahawkmissilerna.

Tillfälligheter avgjorde alltså att kriget mot Irak tjuvstartade. I en blygsammare skala än förväntat.

Det är dock inte den enda gången som de avgjort politiken. Likheterna med den egna tillvaron, som man vet styrs av irrationella skäl i lägre eller högre grad, är påfallande.

Bildt gjorde lappkast

Ett bra svenskt exempel handlar om den kommande folkomröstningen om att byta ut kronan mot euro. Förslaget kom ursprungligen från nej-partierna. Men det blev verklighet sedan dåvarande oppositionsledaren Carl Bildt sa att det var tänkbart. Det gjorde han i en partiledardebatt i riksdagen 1997, tänkt som en stormästarmatch mellan honom och Göran Persson.

Tidigare hade moderaterna anklagat statsministern för att visa brist på ledarskap. De tyckte inte om regeringens vänta och se-linje.

Men Bildt, som varit borta i mer än två år från svensk politik, var i stort behov av att komma in i debatten och koppla greppet på Persson. Alltså gjorde han ett lappkast, obekymrad om partiets tidigare ståndpunkt.

Strategin lyckades. Bildt tog över debatten, Persson hamnade i skymundan och Sverige gick mot en folkomröstning om euron.

Oväntad utnämning

Tillfälligheter avgjorde också att Bosse Ringholm blev finansminister. Dåvarande finansministern Erik Åsbrink och Göran Persson hade hamnat på kollisionskurs. Vit av ilska höll Åsbrink en presskonferens vid lunchtid och meddelade att han lämnade regeringen.

Perssons svar blev att utlysa en egen presskonferens på eftermiddagen.

Han hade kunnat nöja sig med att beklaga avgången. Men det hade passat svensk politiks meste maktspelare illa.

Alltså hade Göran Persson på bara ett fåtal timmar skakat fram en ny finansminister. Ringholm från Stockholms läns landsting hade tackat ja till den oväntade frågan.

I stort och i smått styrs alltså även politiken av tillfälligheter. De avgör inte bara när krig startar. Utan även vilka som ska ha makten över din plånbok.

Lena Mellin