- Jag drack öl på morgonen

Känd skådespelerska erkände fyllekörning

NYHETER

Utan körkort och med 0,77 promille alkohol i blodet kraschade den kända skådespelerskan med sin bil.

I går erkände hon inför Stockholms tingsrätt:

- Jag drack starköl på morgonen. Det hade varit en jobbig natt - och så var jag törstig.

Foto: LASSE ALLARD
KRASCHADE BILEN Den kända skådespelerskan erkände i går inför Stockholms tingsrätt att hon hade druckit starköl på morgonen innan hon kraschade in i ett räcke med sin bil.

Det var inte första gången som den kända skådespelerskan åtalades för att ha kört bil onykter. Både i mars 2000 och september 2001 dömdes hon för rattfylleri och blev av med körkortet.

I går berättade hon för rätten om hur det gick till den här gången, när hon kraschade med sin bil mitt på dagen den 8 januari i år.

- Jag låg i den vänstra filen när en budbil med unga män i dök upp på min högra sida. De körde mycket fort och jag blev rädd att de skulle skada min bil. Därför styrde jag åt vänster, säger hon.

Bilen blev skrot

Kraschen med mitträcket var därmed ett faktum. Polisen uppger i förundersökningen att hjulspåren som ledde fram till mitträcket var 50 meter långa. Bilen blev skrot men den åtalade kvinnan klarade sig utan skador.

Polisens blodprov visade att kvinnan hade 0,77 promille alkohol i blodet. Åtalet gäller därför rattfylleri.

Skådespelerskan har medverkat i flera stora filmer och pjäser, bland annat vid Dramaten och tv-teatern. Hon har också arbetat som regissör men är pensionerad sedan flera år tillbaka.

I går erkände hon fyllekörningen inför den sittande rätten.

- Det var väldigt oansvarigt av mig att göra så, säger hon.

Yrkade på böter

Trots de upprepade återfallen yrkar kammaråklagare Thomas Lönnelid på milda straff: villkorlig dom och dagsböter. Det förklarar han med skådespelerskans höga ålder och att hon inte tänker skaffa sig någon ny bil.

- Det blir för traumatiskt att skicka en så gammal person i fängelse.

Skådespelerskan var lättad av åklagarens milda inställning.

- Med tanke på min åldrighet och skamligt långa lista över rysligheter som jag har gjort mig skyldig till lär jag ju i alla fall inte få något nytt körkort, skämtade hon muntert med rätten.

Enligt hennes advokat är hon medveten om sina problem och har sökt hjälp. Hon säger också att hon aldrig mer kommer att köra bil.

- Jag ska göra som mina åldriga väninnor - ansöka om färdtjänst. Annars får jag väl åka taxi eller be min man köra mig när jag ska någonstans, säger hon.