Ny rapport: Östrogenet hjälper inte

NYHETER

Varje dag stoppar tusentals kvinnor i sig östrogen.

Helt i onödan.

En omfattande undersökning i USA visar att kvinnor som äter östrogen och progesteron varken får bättre hälsa, livskvalitet eller sexuell tillfredsställelse.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Tusentals kvinnor använder östrogen i onödan. En ny amerikansk rapport visar att det inte hjälper.

Studien omfattar hela 16 608 kvinnor i åldern 50-79 år och kommer att publiceras i majnumret av den vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine.

Resultaten släpps dock redan nu i tidningens nätupplaga då redaktionen anser det viktigt att alla får ta del av dem så snart som möjligt.

Ingen skillnad

Hälften av kvinnorna i studien fick ett hormonpreparat med östrogen och progesteron. Hälften fick piller som såg likadana ut men var verkningslösa, så kallad placebo. Kvinnorna själva visste inte vad de fick.

Ett år senare följdes kvinnorna upp med en enkät.

Det visade sig då att det inte spelade någon roll om kvinnorna ätit östrogen eller inte. Båda grupperna mådde lika bra såväl fysiskt som psykiskt, vitaliteten var den- samma, liksom deras sexliv. Enda skillnaden forskarna på Baylor College of Medicine i Houston kunde upptäcka var att de som tagit östrogen hade något förbättrad sömn och något mindre smärtor.

Efter tre år kvarstod knappt några skillnader alls. Caroline Hougner

ARTIKELN HANDLAR OM