Visst får pojkar leka med Barbie

1 av 4 | Foto: KRISTER HANSSON
TOKIG I DOCKOR Stefan Bogar, 58, har 634 dockor i sin samling. Av dem är 128 Barbiedockor, men där finns också flera kändisdockor.
NYHETER

ÅKARP

Stefan Bogar, 58 har huset fullt av Barbiedockor. I hans samling finns 634 dockor och förmodligen världens största dockhus.

- Det började när jag blev arbetslös och behövde något att syssla med, säger han.

För Stefan Bogar har dockorna blivit en livsstil. Entusiastiskt och ivrigt guidar han oss runt i villan i Åkarp utanför Malmö.

Här finns Barbiedockor bokstavligt talat från golv till tak, ett stort dockhus på 5,2 kubikmeter och tusentals tillbehör.

- Det är en hobby, men kalla mig inte samlare. Jag har i stort sett slutat köpa dockor nu.

Stefan Bogar har lagt ner tusentals kronor på sin hobby. Han har noga bokfört vad han har betalat för dockorna och hur många arbetstimmar han har lagt ner på att bygga dockhuset.

Ställer ut dockhuset

- Det började med att min hustru Ibojka köpte två Barbiedockor för tio år sedan. Jag var arbetslös och tyckte att jag kunde bygga ett dockhus åt dem. På den vägen är det.

Minst två gånger om året ordnar han utställningar av sitt dockhus. Han väljer olika teman beroende på årstid.

- Barnen älskar att gå runt och titta på dockorna och se alla de rörliga detaljerna.

I hans samling finns både Barbies och Sindys historia från de första dockorna fram till i dag. Det finns Barbie i alla olika tänkbara former: som brud, som gravid och som nybliven mamma.

Kända ansikten

Förutom flickdockorna har Stefan Bogar naturtrogna dockor av kändisar som Elvis Presley, Marilyn Monroe och Michael Jackson.

- När jag blir för gammal för dockorna tänker jag skänka allt till ett museum. Det vore mycket synd att stycka upp samlingen.

Per-Ola Ohlsson