CIA: Saddam kan vara skadad

NYHETER

Saddam Hussein kan ha skadats eller dödats, uppger anonyma källor inom den amerikanska underrättelsetjänsten.

Den irakiske presidenten och hans båda söner ska ha befunnit sig i den bunker som besköts av amerikanska kryssningsmissiler i det första anfallet.

Foto: getty images
Saddam Hussein.

Målet för USA:s inledande missilattack var en bunker i södra Bagdad. Ett 40-tal kryssningsmissiler avfyrades. Flera av dem uppges ha träffat byggnaden.

- Vi har anledning att tro att Saddam befann sig där, säger den anonyma källan till den amerikanska nyhetsbyrån AP.

Sjukvårdspersonal uppges ha kallats till platsen omedelbart efter anfallet.

- Det är ännu inte klart vem som behövde läkarvård, säger den anonyma källan till AP.

Låg och sov vid anfallet

Saddam Hussein och två av hans söner uppges ha legat och sovit när anfallet kom.

Uppgifterna om att Saddam kan ha skadats eller dödats kommer från flera anonyma källor inom USA:s militär och underrättelsetjänst, skriver Washington Post.

- Bunkern var det huvudsakliga målet, men eftersom vi inte var helt säkra på var alla de här personerna befann sig så var vi tvungna att slå ut ett antal andra byggnader också, säger en andra källa, en högt uppsatt tjänsteman på det amerikanska försvarsdepartementet till Washington Post.

En tredje källa säger ”det finns bevis för att den irakiske ledaren åtminstone skadats”, och att han fick läkarvård omedelbart efter anfallet.

Uppgifterna om att Saddam Hussein skulle ha skadats eller dödats i det första luftanfallet mot Bagdad dementerades av den irakiske informationsministern på fredagsförmiddagen.

Fredrik Rundkvist