"Basra har fallit"

Oljekällor i brand efter anfall mot södra Irak

1 av 4
Grafik: Dino Stén
NYHETER

Delar av Basra har fallit, uppgav brittiska militärkällor på fredagskvällen.

Då hade hamnstaden Umm Qasr redan intagits.

Allierade styrkor fortsatte under natten anfallen för att säkra oljefälten i söder.

På fredagen trängde en stor marinkårsstyrka in i södra Irak med uppgift att inta Basra, Iraks näst största stad, och säkra oljekällorna i regionen.

Anfallet mot Basra fortsatte under fredagskvällen.

Enligt obekräftade uppgifter från brittiska militärledningen har delar av den strategiskt viktiga staden i södra Irak redan intagits.

- Vi har både hammare och kniptång, sa en befälhavare ombord på krigsfartyget USS Constellation till AP.

"Tusentals irakier ger upp"

Andra obekräftade uppgifter talade vid midnatt om att befälhavaren för 51:a divisionen, som försvarat Basra, gett upp och överlämnat sig till de allierade trupperna. Enligt Pentagon har sammanlagt 8.000 irakiska soldater gett upp och överlämnat sig.

Övriga i divisionen, som uppges ha bestått av 15.000 man, sägs ha deserterat.

Irakiske försvarsministern Sultan Hashem Ahmad förnekade uppgifterna att koalitionsstyrkorna hade intagit Umm Qasr och sa att striderna fortfarande pågick.

- Umm Qasr kontrolleras av den 45:e brigaden, sade han till reportrar på fredagskvällen och tillade att de amerikanska trupperna hade åsamkats stora förluster. Han kunde emellertid inte ge några mer precisa uppgifter, skriver AFP.

Oljekällor i brand i söder

Den oljerika halvön Faw strax söder om Basra intogs redan under fredagsförmiddagen.

Den brittiske utrikesministern Jack Straw sa tidigare på fredagen att ett 30-tal oljekällor stuckits i brand av Irak, men den uppgiften ändrades senare av brittiske ÖB Michael Boyce, som sa att sammanlagt sju oljekällor utanför Basra brann

Huvudstyrkan går mot Bagdad

De allierades huvudstyrka i Irak utgörs av den tredje amerikanska mekaniserade infanteridivisionen. Den rörde sig på fredagen snabbt mot Bagdad.

Senare hejdades framryckningen för en amerikansk pansarstyrka på väg norrut vid al-Nasiriyya knappt 40 mil sydöst om Bagdad.

Huvudstyrkans huvuduppgift tycks vara att skära av Bagdad söderifrån, säger Björn Backström på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI.

Amerikanska styrkor sade sig ha intagit två flygfält väster om Bagdad som ett steg på väg mot att ringa in staden. Flygfälten ligger enligt Reuters 22 respektive 29 mil väster om Bagdad.

Tre fartyg bordade

Invasionsstyrkorna har också bordat tre irakiska fartyg lastade med minor och andra vapen, uppgav ÖB Myers.Var det skett framgick inte.

Talesmän för den irakiska regimen hävdade på fredagen att ett amerikanskt eller brittiskt stridplan skjutits ner av den irakiska styrkor. Planet ska ha kraschat på kuwaitiskt territorium.

Uppgiften dementerades omedelbart av Pentagon.

Däremot bekräftade det amerikanska försvarshögkvarteret att ytterligare minst en amerikansk soldat omkommit i fredagens anfall.

Enligt uppgifter från USA:s militärhögkvarter Pentagon är nu amerikanska styrkor på plats över hela Irak.

FAKTA: De allierades styrkor

Caroline Olsson, TT