Schyman vann mot Expressen

NYHETER

Gudrun Schyman vann i hovrätten i förtalsmålet mot Expressen.

Hovrätten dömde idag tidningens dåvarande ansvarige utgivare Joachim Berner till tryckfrihetsbrottet förtal.

- Jag är enormt lättad och glad, säger Gudrun Schyman idag på fredagen till aftonbladet.se.

Expressen ska betala Gudrun Schyman 100 000 kronor i skadestånd och hennes rättegångskostnader både i tingsrätt och hovrätt.

Hovrätten sänkte skadeståndssumman från de 150 000 hon ursrungligen krävde.

Det tycker inte Schyman gör någonting.

- Det är ändå en ganska stor summa. Och det här kommer att betyda mycket rent principiellt viktigt för hur manipulativa tidningar får vara.

- Det här är ett ljus i mörkret just nu, då tänker jag på världshändelserna, säger hon.

Tidningen och Berner ska dessutom tillsammans betala Gudrun Schymans rättegångskostnader i tingsrätt och hovrätt, sammanlagt 147 850 kronor.

Joachim Berner dömdes även till 60 dagsböter à 1000 kronor plus att till staten återbetala kostnaderna för den offentlige försvarare han haft i tingsrätt och hovrätt, 51 661 kronor.

Om Gudrun Schyman så vill ska Expressen även publicera domen.

Målet gällde en löpsedel som handlade om en film Schymans exmake, Lars Westman, gjort.

En del av texten på löpsedeln gick ut på att Schyman om filmen skulle sagt: "Man ska bli kåt." Det förnekar Gudrun Schyman.

Löpsedeln utlöste en mejl- och brevstorm från personer som kraftigt ifrågasatte den dåvarande vänsterpartiledaren. Flera brev var grova och vissa innehöll skamliga förslag.

- Är jag en matta som man kan köra över hur som helst? Har jag inget värde, har inte jag samma känslor som andra? Är jag något som man kan spika upp på väggen eller kasta pil på? sa en kränkt Gudrun Schyman när hon mötte Expressens dåvarande chefredaktör och ansvarige utgivare i hovrätten.

Nu har hon fått upprättelse.

Simone Söderhjelm