”I krig finns inga hederskodex, där är allt tillåtet”

Bigitta Darrell chattade med läsarna om psykologisk krigsföring

NYHETER

Birgitta Darrell säger: Hej, jag sysslar med frågor som handlar om att ge medborgaren fri, korrekt och snabb information. Framför allt i kris och krig.

John säger: Hur viktig är den psykologiska krigföringen, i jämförelse med den rent militära? Vilken är den viktigaste delen i psykologisk krigföring?

Birgitta Darrell säger: Psykologisk krigföring är ju något som alltid har funnits och är som jag ser det viktigare än kulor och krut och den optimala psykologiska krigföringen är att vinna ett krig utan att fälla en bomb. Psykologisk krigföring består av fyra delar: propaganda, desinformation, rykten och påtryckningar. Alla var för sig är viktiga.

Erik säger: Amerikanarna ljög under Gulfkriget -91 om att Irakiska soldater trampade ihjäl barn som de slängt på golvet från kuvöserna. Idag sprider USA rykten om att det finns våldtäktsmän, anställda av Irak. Historien upprepar sig tror jag, vad tror du? Utnyttjar USA medvetet lögner?

Birgitta Darrell säger: Självklart. Det är det som är psykologisk krigföring, i krig finns inga hederskodex, där är allt tillåtet.

Lukasnoname säger: Tidigare kom det fram en rapport som sa att Irak hade frågat den svenska regeringen om våran beredskap mot mjältbrand. Vad anser du om det?

Birgitta Darrell säger: Om det är sant kan det vara strategi av Irak, att skrämma världen. Men det förutsätter att de har skickat samma fråga till flera länder.

Miriam säger: Min son är orolig, behöver vi vara rädda för kriget här i sverige?

Birgitta Darrell säger: Det finns ju en hotbild mot alla länder, men vad jag kan förstå så är inte Sverige ett prioriterat land när det gäller krig.

Macke säger: Jag har börjat bunkra mat och köpt en gasmask. Finns det något mer jag kan göra för att förbereda mig här i Sverige ifall kriget kommer?

Birgitta Darrell säger: Du ska se till så att du har en fungerande radioapparat. Alltså att du har batteri till en transistorradio.

Norah Wood säger: Kommer sverige att ta emot flyktinar och hur kan vi privat personer hjälpa dessa flyktingar? och med vad? tack för ordet

Birgitta Darrell säger: Jag tror att Sverige kommer hantera en eventuell flyktingstorm enligt de normer och regler som gäller normalt gäller. Det får i så fall framtiden utvisa hur vi svenska medborgare kan hjälpa till med det.

Adam Ali säger: Hur tycker du att informationflödet i media har funkat hittils i Irak-krisen? Har den varit vinklad?

Birgitta Darrell säger: Man ska vara väldigt medveten om att i stort sett all information som kommer ur ett krig är på ett eller annat sätt vinklad.

Eller rättare sagt, den bygger på osäkra källor och då blir den vinklad. Pratar man om direkt vinkling kommer man in på desinformation där man medvetet förvanskar information i ett syfte. Syftet kan vara antingen att väcka oppinion eller att få motståndarna att ge upp.

Heja Sverige säger: Om man lyckades mörda Saddam Hussein, kan man veta säkert att det är han då? Alltså han har ju många dubbelgångare.

Birgitta Darrell säger: Nej, det kan man ju inte. Man måste göra en identifiering som man gör i övrigt när man är osäker, med hjälp av tandkort till exempel. Men det kan ju vara fejkat det också.

Chris B. säger: Jag sitter på ett företag i Köpenhamn och vi får sedan igår inte öppna fönstren. Är det att gå väl långt i krisberedskapen?

Birgitta Darrell säger: Jag har precis fått tillgång till den danska beredskapsstyrelsens hemsida med anledning av Irak. De har en helt annan syn på krigshotet än vi i Sverige. Gå gärna in på deras hemsida, www.beredskab.dk

J.L.C. säger: Kan vi lita på våra tidningar här i Sverige?

Birgitta Darrell säger: Nej, du kan inte lita på massmedia. Man måste vara väldigt noga som tittare och läsare och lyssnare. Man kan titta på samma nyhet på olika medier och jämföra. Vara kritisk i sitt läsande. Hela tiden ifrågasätta syftet med en nyhet och var den kommer ifrån framför allt.

Gunnar Grävling säger: Vad har Sverige för roll idet här kriget egentligen? Varför lägga sig i?

Birgitta Darrell säger: Vi har ju inte lagt oss i. Vi har varit ganskas försiktig i vår hållning tycker jag.

Rammstein säger: Hur vi skyddar oss mot propaganda är välutforskat - men hur gör man för att slippa undan när propagandan redan finns inplanterad i svensk media?

Birgitta Darrell säger: Det finns ingen propaganda som är inplanterad i svensk media medvetet. Det vill jag inte tro. Däremot kan svenska medier göra misstag i sin källgranskning precis som alla andra. Vi har ju fria medier i Sverige som kan skriva precis som de vill. Det är grunden för demokratin.

Mahmed säger: Det här med att Saddam har utlovat skottpengar på bl.a. amerikanska soldater. Är det trovärdigt eller bara psykologisk krigsföring för att höja moralen i Iraks armé eller kanske skrämma amerikanska soldater?

Birgitta Darrell säger: Ja, det kan det vara. Du kan ha helt rätt. Det kan vara sant, det kan vara osant, det kan vara ett led i psykologisk krigföring.

Carl1 säger: vilken effekt får det när journalister får finnas med vid den allierade fronten, finns det fortfarande utrymme för propaganda?

Birgitta Darrell säger: Det är två sidor på det. Tillåter man den informationen som journalisterna produceras, att vara ocensurerad är det jättebra. Gör man inte det utan censurerar, kan det vara en form av psykologisk krigföring.

Jonaz säger: Kan man vara 100 procent säker att terrordåden inte kommer till Sverige? Vi är ju ett lätt mål.

Birgitta Darrell säger: 100 procent säker kan man ju inte vara, men det finns ju inget skäl som gör att vi är ett mål.

Ida säger: Vad kommer hända med Sverige nu? Kommer vi få några större ekonomiska förluster?

Birgitta Darrell säger: Det är alldeles för tidigt för att säga. Det kommer inte påverka bara Sverige, det kommer påverka större delen av världen. Det har att göra med olja och räntor. Det har att göra med instabiliteten i världen. Alla länder blir påverkade. Tack ska ni ha, det var trevligt. Ha en trevlig fredag, trots kriget.

ARTIKELN HANDLAR OM