”Bush ses inte som rättmätig president”

Läs hela chatten med Fredrik Virtanen

NYHETER

Hur är stämningen i USA? Tycker amerikanerna att Bush är en galning? Tycker de att vi européer är små fega råttor? Här kan du läsa hela chatten med Aftonbladets USA-korrespondent Fredrik Virtanen.

Fredrik Virtanen säger: Hej alla. Nu är det chat och chat är roliga för att de går blixtsnabbt. Så att de som, till äventyrs, läser chattet i efterhand vet varför det, kanske, blev som det blev.

Här i New York är det ljummet igen. 60 grader Fahrenheit och kvavt.

Frågor på det?

stina23 säger: Hur är stämningen i USA?

Fredrik Virtanen säger: Du börjar med den stora frågan du. Det är ett stort land - 280 miljoner people - det är många stämningar. Här i New York är man inte så nöjd med kriget. Även om det samtidigt är så att folket alltid sluter upp bakom sitt land när det väl börjat. Det lär bli demonstrationer.

sara säger: Tycker amerikanarna att Bush är en galning eller en hjälte?

Fredrik Virtanen säger: Väldigt många ser honom inte som landets rättmätiga president, speciellt nu när han dragit landet i ett krig många inte vill ha. Hade enbart röster räknats hade Al Gore varit president i dag, men systemet här gör att det är varje delstat bestämmer. Många jag talar med säger att de är mer rädda för Bush än för Hussein. Men det är här i New York, en stad som inte är som USA i stort. Många ger honom fullt stöd också i kriget.

Pia säger: Finns det en allmän oro hos New York-borna för nya terrorattacker?

Fredrik Virtanen säger: Ja, absolut. Inte så att de låter det hindra dem i det dagliga livet men det finns alltid över dem, som en mörk skugga. Och just nu är det förstås värre än det varit sedan 11 september "la sig".

ola säger: Varför arresterades ett stort antal demonstranter i San Francisco?

Fredrik Virtanen säger: Det blev trafikkaos, såvitt jag förstår. Det gillade inte polisen. Sedfan blev det bråk. De ville stänga den financial district och pendeltågen.

Carl1 säger: Hur behandlas kriget av exempelvis Dave Letterman och Jay Leno?

Fredrik Virtanen säger: David Letterman är sjuk! Han har varit det i flera veckor. Shingles, har han. Bältros. I ögat. Leno tittar man inte på om man är smart.

Limbollo säger: Är tv-kanalerna det minsta kritiska?

Fredrik Virtanen säger: De har varit kritiska såklart. Det debatteras hela tiden. Men det är olika på olika kanaler. Fox News är VÄLDIGT patriotiska. CNN är balanserat. CBC, ABC och NBC har också kritik. Men, just nu, nu är det flesta fullt upptagna med att täcka vad som händer. Truppförflyttninga, bomber osv.

Doni säger: har du hört något om de kristnas (Assyriernas) situation i Irak, dem hamnar alltid i kläm mellan den Irakiska regimen och kurderna.

Fredrik Virtanen säger: De är inte många, va? Sju procent eller vad är det? Jag vet inget om dem, ledsen.

kloker säger: hej, tror du att Saddam kommer att fångas eller dödas eller kommer han att komma undan? vad händer om han gör det?

Fredrik Virtanen säger: Om han kommer undan blir det?en märklig situation. Bush kommer nog att hånas. men skillnaden är ändå stor mot bin Ladin-jakten. Här handlar det för USA att ta makten över Irak. Saddam är inget hot utan sitt land. Jag tror dock att USA helst vill döda honom. En tribunal i Haag är nog bara besvärligt...

Calle säger: Hade USA tänkt o hjälpa till med uppbyggnaden av Irak när/om man störtar Saddam?

Fredrik Virtanen säger: O ja. Kritiken här är därför stor mot kriget därför, för pengarna det kommer att kosta USA. 170 miljarder om året, enligt beräkningar. Det gillar inte folket här eftersom det är deras skattepengar. Det kommer dröja innan oljeinkomsterna täcker in de summorna.

Stilettsvennen säger: Hur ser jenkarna på oss européer egentligen? Tycker de att vi alla är små fega råttor som fransmännen eller är den gängse bilden att vi är hårda och pansarbesatta som engelsmännen?

Fredrik Virtanen säger: Jänkarna har mest riktat sitt förakt mot Frankrike och Tyskland. Vilket väl ÄR Europa för dem., Sverige finns det ingen som bryr sig om här.

Peter säger: Hur ser man i USA på FNs roll i världen?

Fredrik Virtanen säger: Vissa vet nog knappt vad FN är. Och onekligen har ju Bush kört över FN.

Stilettsvennen säger: Hej Virtis! Hur behandlas muslimer och araber i NY för tillfället och vad tycker du om det?

Fredrik Virtanen säger: Här i New York behandlas araber och muslimer väl. Detta är en stad med nio miljoner invånare, en så kallad smältdegel. Folk är vana med allt.

Lasse säger: Kommer lördagens demonstrationer i NY bli större än den senaste stora som var innan kriget?

Fredrik Virtanen säger: Det beror på om det regnar.

David säger: Får omvärldens kritik mot kriget någon plats i media?

Fredrik Virtanen säger: Ja, utan tvekan. Till och med i New York Post - som varit hårdast med att hetsa mot krig. På ett humoristiskt vis. En gång bytte de ut huvudena på Tysklans Fischer o Frankirkes Villepin från säkerhetsrådet till vesslor.

Jimmy säger: talar man öppet om hur mycket ekonomiska intressen som ligger bakom motivationen i det pågående kriget?

Fredrik Virtanen säger: Din fråga insinuerar så mycket. Som du ser det tror jag svaret är nej.

Jonas säger: Tror du att USA vill fortsätta kriga sedan. Nordkorea har det talats om.

Fredrik Virtanen säger: Jag tror, till skillnad från många, inte att USA VILL kriga. Och Nordkorea - nej. Det kan bli ett verkligt haveri. Det är en extremt stark militärmakt eventuellt med kärnvpaen. Där tror jag FN fåpr en starkare roll...

CatjJohan säger: Vitto! Vilka amerikanska artister och intelektuella är emot kriget och blandar sig i debatten?

Fredrik Virtanen säger: Oj - många. Susan Sarandon, Martin Sheen, Sean Penn. De flesta är "emot". Det är rika kulturarbetare oftast, som du vet.

Bobban säger: Är demokraterna kritiska mot kriget eller stöder de nu Bush till fullo? Vad säger Hillary?

Fredrik Virtanen säger: I senaten i går blev det plötsligt enighet. De "står över" politiken och stöder sitt land när det nu baxats ända hit.

isse säger: stödjer usa bildandet av självständigt kurdistan

Fredrik Virtanen säger: Det tror jag inte. Turkarna är med i Nato.

danne säger: Är man alldeles inställda

på seger bland folket i USA?

Fredrik Virtanen säger: Ja det tror jag. Där i Irak. Men sedan är de nog rädda för att någon hämnas med mer terror. Nån som inte tycker om den sionistiska sammansvärjningen.

Pia säger: Hur är stämningen i FN-skrapan nu när kriget brutit ut?

Fredrik Virtanen säger: Uppgiven. Jag har inte varit där sedan i förrgår. De är liksom överspelade för närvarande.

Serea säger: Hur tror du USA kommer agera gentemot kurderna i norra Irak och tror du att sannolikheten är stor att turkarna går in där?

Fredrik Virtanen säger: Jag kan inte bedöma det, ledsen.

östermalms_slamporna säger: På vilket sätt förhåller sig USA gentemot de troliga humanitära insatserna i Jordanien och kringliggande länder: Flyktingströmmarna?

Fredrik Virtanen säger: USA har sagt att de ska ta hand om flyktingar. De har lämnat över pengar till FN för ändamålet. Säkerhetsrådet har börjat tala om hur det ska agera angående humanitär hjälp. Vi får se.

Stilettsvennen säger: Virtilainen! Du insinuerar att det finns en sionistisk sammansvärjning. Hur ser den ut?

Fredrik Virtanen säger: Saddam Hussein drog upp den i sitt tal efter de första bombningarna. Det verkar som att han vill få arabvärlden på sin sida och göra det här kriget till en symbol för USA-Israels beteende i Israel.

Zimann säger: Hur hög är beredskapen i New York?

Fredrik Virtanen säger: Den största någonsin. broar, tunnlar, vägar - allt är bevakat. Liksom kända platser. Men ändå: det går ju inte att bevaka en så här stor stad.

Bobban säger: Är det som korrespondent svårt att sovra bland all information i ett läge som detta?

Fredrik Virtanen säger: Ja.

paulina säger: jag undrar om alla amerikanska soldater som är nere i bagdad och kuwait är yrkessoldater?

Fredrik Virtanen säger: Ja, det är de.

stilettsvennens polare säger: låt säga att EU bestämmer sig för att dra igång handelssanktioner gentemot USA, är dylikt något man är rädd för?

Fredrik Virtanen säger: Risken för det är minimal.

Ulf B säger: Vad tror du om påståenderna om att USA bara är ute efter olja?

Fredrik Virtanen säger: Det är om man säger så en inte speciellt djuptgående analys. Man glömmer till exempel hur dyrt kriget blir för USA. I USA är kritiken stark mot det, inte många ser kriget som en cash cow.

Viggo säger: Är det mycket krigspropaganda på tv a la Disney? :)

Fredrik Virtanen säger: Nej.

Jimmy säger: precis som svenska beslutsfattare, har bush stor press på sej från näringslivet.... kan det vara så att den slutgiltiga krigsbörjarknappen indirekt tryckts på av näringslivstoppar?

Fredrik Virtanen säger: Well, den styrande administrationen kommer därifrån. Många av dem har arbetat inom oljeindustrin. De är uppvuxna med makt och pengar och i den "societeten". Det påverkar givetvis hur de ser på världen.

Virtananen säger: kommer FN skicka in fredsbevarande trupper efter kriget tror du ?

Fredrik Virtanen säger: Nej. Det tror jag inte kommer att behövas, förutom möjligtvis Kurdistan-Turkiet.

Stilettsvennen säger: Virtanovich! Vad tror du om längden på Kriget? Kommer det ta 2-4 veckor som experterna säger, eller kan det bli ett mer utdraget tjaffs?

Fredrik Virtanen säger: Kära stilettsvenne, just nu verkar det som att det kan dra ut. Det verkar nästan som att USA bytt taktik efter att man kanske träffat Saddam Hussein. Då kanske man väljer att kriga sakta istället för det planerade Blitzkrieget. Då blir allting billigare och cash is king. Tack för

frågor, ha det roligt, det är fredagkväll i Sverige.