Danmark är i krig

Stridande förband skickas till Irak

NYHETER

KÖPENHAMN

Sedan strax före klockan 19 på fredagskvällen befinner sig Danmark i krig. Då tog folketinget det historiska beslutet att skicka stridande förband till stöd för det USA-ledda kriget mot Irak.

Det krävdes en tio timmar lång, understundom mycket hätsk debatt innan beslutet kunde fattas och Danmark bli USA-koalitionens fjärde krigförande land.

  Den danska regeringen, Konservative Folkeparti och Venstre, fick bara stöd av Dansk Folkeparti i omröstningen. Men det räckte. Regeringsförslaget om att skicka två fartyg och cirka 150 man till Persiska viken antogs med 61 röster för och 50 emot.

  Dagen började med att oppositionen försökte få behandlingen av regeringsförslaget uppskjuten. Men förgäves. Regeringspartierna ville inte veta av någon försening.

  Debatten handlade mycket om de folkrättsliga konsekvenserna av kriget. Som väntat avvisade regeringspartierna blankt att de skulle stå på osäker grund när de hävdar att det inte har någon betydelse att kriget mot Irak saknar sanktion av FN.

Stort ansvar

  - Nu är Danmark krigförande mot Irak. Vi anser att det är fel, sade förre utrikesministern Niels Helveg Petersen, Radikale Venstre, när beslutet väl var fattat. Danmark påtar sig ett stort ansvar. Vi får inte glömma att FN:s generalsekreterare Kofi Annan sagt att det är de krigförande länderna som har ett folkrättsligt ansvar för 23 miljoner irakiers välfärd i en situation med flyktingar och hungersnöd.

  Danmark blir nu det fjärde landet som ställer upp med stridande personal mot Irak. Tidigare kämpar soldater från USA, Storbritannien och Australien.

  Strax efter beslutet framträdde den danske statsministern Anders Fogh Rasmussen (V) vid en presskonferens på Christiansborg och sade bland annat att krig är förfärligt.

  - Men ibland är det nödvändigt för att säkra freden, sade han och räknade upp en lång lista över Saddam Husseins illdåd.

Lagar skärps

  Anders Fogh Rasmussen uppmanade alla att se till att splittringen i den danska befolkningen inför krigsinsatsen inte går ut över de soldater som nu skickas iväg.

  - Vi är delade i hållningen till den militära aktionen i Irak. Men jag ber om att detta inte ska gå ut över våra soldater och deras familjer. Tvärtemot förtjänar de stöd och erkännande.

  Under hela debatten i folketinget slog polisen en ring kring Christiansborg. Det kom ändå till sammanstötningar med demonstranter som kastade sten och annat under eftermiddagen. Men med tanke på att flera tusen personer, mest ungdomar, var ute på gatorna gick det förhållandevis lugnt till.

  Eftersom Danmark befinner sig i krig skärps olika lagar i landet.

  - Straffen för att spionera, hjälpa främmande underrättelsetjänster och vidarebefordra uppgifter om hemliga förhållanden skärps, säger Ole Espersen, professor i folkrätt vid Köpenhamns universitet. Spionage kan komma att straffas med upp till livstids fängelse.

TT-Ritzau