Kriget har bara börjat

Överste Johan René: Det kommer ta tre veckor

NYHETER

STOCKHOLM. Kriget i Irak har bara börjat.

  - Det kommer ta två till tre veckor om det går som smort. Stöter de (den USA-ledda alliansen) på hårdare motstånd än vad de har tänkt sig tar det längre tid, säger överste Johan René vid Försvarshögskolan.

Han menar också att det är svårt att veta exakt vad nu som händer i Irak.

  - Men jag har en känsla av att de startade tidigare än vad de hade tänkt sig och att de därefter har sökt sig framåt där det inte varit så mycket motstånd.

  Johan René säger att han har förvånats över de relativt få förlusterna i människoliv.

  TT: Kommer amerikanerna och britterna gå in med trupp i Bagdad?

  - Det tror jag att man försöker undvika om det går. Att slåss i städer är väldigt svårt. Däremot är det lätt för en försvarare att försvara en stad, särskilt om det är en stad med ordentliga stenhus.

Blod och ammunition

  - Att ta en stad, om den är välförsvarad, kostar däremot oerhört mycket i ansträngning, blod och ammunition. Därför tror jag att man in i det längsta undviker gå in i Bagdad, säger Johan René.

  Han menar att det finns ett risk för ett nytt Groznyj.

  - Ryssarna rusade in och förutsatte att det skulle klara det enligt tesen fort in på djupet så vinner vi. Det blev tvärtom. Den risken löper även amerikanerna.

  Johan René menar att den amerikansk-brittiska strategin sannolikt går ut på att den irakiska regimen ska ha fallit innan man går i Bagdad.

  - Det verkar som om de har skapat en strategi för anfallet som går ut på att skilja befolkningen från ledningen. Det är min bestämda övertygelse att man just nu håller på att vidta åtgärder för att regimen ska kollapsa.

Opposition

  Enligt Johan René är det inte överraskande att framförallt de irakiska trupperna i södra Irak verkar ha gett upp relativt snabbt.

  - Nej. I söder finns det ett antal oppositionella grupper. Dessutom är folkgruppen som bor där är inte särskilt positiv till Saddam Hussein. Det verkar som om man koncentrerat elittrupperna till området runt Bagdad, vilket förklarar varför det gått så enkelt i början.

  TT: Blir det hårda strider i Bagdad?

  - Jag tror att amerikanerna kommer att ha en "förlåtande" politik för att förmå republikanska gardet att desertera.

  - Det här är ett fälttåg som bedrivs på ett sådant sätt att det också är ett led i ett rent informationskrig mot Irak.

Mikael Bergling/TT