Bevis: Svenska vapen används i striderna i Irak

"Det är ett fruktansvärt hyckleri"

Foto: AP/Laura Rauch
IRAK IGÅR Svenska vapen på slagfältet nära Az Bayer, i södra Irak i går. Marinkårssoldater från USA hjälper en skadad kamrat. Förutom automatkarbiner är soldaterna beväpnade med svenska pansarskott. Det inringade pansarskottet är Bofors modell AT4 . Vid förra kriget mot Irak använde amerikanska armén pansarskott från Saab Bofors Dynamics med stor framgång.
NYHETER

Svenska vapen dödar i Irakkriget.

Aftonbladet har sammanställt de vapentyper, krigsmateriel och utrustning som används.

Kriget i Irak har knappt hunnit börja förrän debatten om den svenska vapenexporten blossar upp.

Anledningen till detta är att regeringens sammanställning om den svenska exporten av krigsmaterial lämnades till riksdagen i onsdags.

Den politiska debatten blossade sedan upp i går då krav resten från flera håll om att stoppa vapenförsäljningen till USA.

Aftonbladets granskning visar att svenska vapen spelar en viktig roll i USA:s pansarförsvar.

Infanterisoldaterna är utrustade med Pansarskott AT 4, även kallad P-skott m86. Välkänd för alla som gjort svensk värnplikt.

Granatgevär

En annan storsäljare för den svenska vapenindustrin är granatgeväret Carl Gustaf som används av Rangers, ett amerikanskt specialförband som har en nyckelroll i markstriderna.

Men det finns också svensktillverkad utrustning som ingår i amerikanska och brittiska vapensystem.

Under förra året exporterade Sverige krigsmaterial till USA för 461 miljoner kronor.

Exporten ökar

Exporten kommer att öka. Den senaste månaden har flera storaffärer blivit klara. I januari fick till exempel Bofors Defence en order värd över två miljarder om att utveckla en ny artillerigranat med namnet Excalibur för den amerikanska vapenjätten Raytheon.

Svenska freds- och skiljedomsföreningen kräver att vapenexporten till USA stoppas omedelbart:

- Det som sker nu är brott mot den svenska lagen. I de regler som finns står det att Sverige inte bör exportera vapen till länder som befinner sig i krig, säger Maria Ermanno, ordförande i Svenska freds.

- Det är ett fruktansvärt hyckleri att både kritisera kriget och samtidigt förse USA med vapen.

Statsminister Göran Persson erkänner att det känns svårt att svenska vapen nu används i Irak. Men han anser att det inte går att säga nej till USA eftersom Sverige är mer beroende av amerikansk vapenteknologi än tvärt om.

- Ska vi ta ansvar för säkerheten här hemma så måste vi ha en egen vapenindustri. Vi fortsätter bedriva vapenexport för att vi ska kunna fortsätta med en import av det vi behöver, så vi inte blir avstängda, säger han.

Svenska vapen i Irakkriget

Svensktillverkad utrustning i kriget

Sveriges export av krigsmateriel till USA de senaste tio åren

Thomas Gustafsson