"Irak på väg att ge upp"

USA: Nu har Saddam förlorat kontrollen

1 av 2 | Foto: CHRIS HONDROS/GETTY IMAGES
GER UPP Irakiska trupper överlämnar sig till amerikanska soldater i Safwan i södra Irak.
NYHETER

NEW YORK

Irak började i natt att ge upp.

8 000 soldater lade ner sina vapen - samtidigt som Pentagon upphörde med bombningarna i väntan på att Iraks ledning skulle kapitulera.

- Leder diskussionerna ingen vart återupptas bombingarna med full kraft, säger Pentagon.

USA:s operation "chock och fruktan" vars mål är att få den irakiska ledningen att ge upp, inleddes med en intensiv bombkampanj mot Bagdad klockan 20.05 lokal tid.

- Iraks regim börjar tappa kontrollen över landet. Förvirringen växer. Förmågan att se vad som händer på stridsfältet, att kommunicera med deras styrkor och kontrollera deras land håller på att glida bort, sa försvarsminister Donald Rumsfeld.

Måltavlorna för Tomahawk-robotarna och de satellitguidade bomber släppta från F-117A Nighthawks var så kallade strategiska, militära mål.

Flera av Saddam Husseins palats, som har avancerade bunkersystem och militäranläggningar, utsattes för kraftfullt artilleri. Republikanska palatset, Fredspalatset och Blompalatset var bland de mål som helt förstördes, enligt Pentagon.

- Ingen kraft i världen kan erövra Irak, sa försvarsminister Sultan Hashim Ahmed medan bomberna föll.

Kramade USA:s soldater

Efter den första bombvågen, med cirka 400 explosioner, lade sig tystnaden över Bagdad medan himlen fortfarande var upplyst av bränder.

I irakisk tv visades soldater och civilbefolkning som viftade med den irakiska flaggan och skrek okvädningsord mot USA. Samtidigt visades i amerikansk tv hur irakier kramade om koalitionens soldater och tackade dem för att de var befriade i norra Irak.

- En propagandabluff, säger informationsminister Mohammed Saeed al-Sahhaf.

Irakisk tv utlyste en belöning på 239 000 kronor per tillfångatagen USA-soldat och 120 000 kronor för en dödad. I södra Irak gav Iraks 51:a division på 8 000 soldater med 200 tanks upp, enligt Pentagon, medan de amerikansk-brittiska styrkorna rullade vidare mot Basra.

- Jag tycker nästan synd om dem, säger en militärtalesman till AP. Många av dem verkade hungriga, de hade inte fått mat på länge.

Uppgifter i natt sa att uppehållet i operation "Chock och fruktan" beror på att USA försöker övertala - eller att man väntar på - att "rätta ledande irakier" som har makt över militären ska ge upp.

- Uppenbarligen har det vi gjort hittills har inte varit tillräckligt övertygande, sa Donald Rumsfed i går kväll.

Enligt källor USA:s militärledning tänker general Tommy Franks öka intensitet av bombingarna ytterligare om inte diskussionerna leder någonstans.

- Då återupptas bombningarna med full kraft, säger en källa.

Fredrik Virtanen