Så föll USA:s bomber i natt

Offensiven ska isolera Saddam - och knäcka hans soldater

NYHETER

Med den massiva bombningen av Bagdad hoppas USA:s generaler isolera Saddam Hussein och knäcka motståndsviljan hos hans soldater.

Offensiven har döpts till "chock och fruktan".

Här är byggnaderna som USA bombade i natt.

Över 300 Tomahawk-robotar och ett okänt antal bomber föll i natt över Bagdad. Attackerna riktades mot Saddam Husseins palatsområde och viktiga myndighetsbyggnader i centrala Bagdad.

Även städerna Kirkuk, Tikrit och Mosul i norra Irak bombades.

Den amerikanska ledningen hoppas att den massiva offensiven från luften ska förkorta kriget.

"Spelet är över"

Genom att bomba sambandscentraler, radarstationer och andra viktiga anläggningar ska den irakiska ledningen förlora kontakten med slagfältet. Saddam Hussein och hans söner ska inte längre kunna styra sina trupper.

Men minst lika viktig är den psykologiska effekten av den enorma kraften i attackerna. Bombningarna ska förmå irakiska soldater och officerare att inse att spelet är över och att de gör bäst i att ge upp.

Hittills har de amerikanska förhoppningarna inte infriats. Det finns rapporter om att en del soldater i södra Irak har kapitulerat, men det handlar inte om massdeserteringar i den omfattning som alliansen räknat med.

Hårt motstånd

I går stötte brittiska och amerikanska trupper tvärtom på oväntat hårt motstånd i hamnstaden Umm Qasr. Efter ett dygns hårda strider, och USA:s första dödsoffer i strid, intogs den strategiskt viktiga staden.

Markoffensiven i Irak är indelad i tre delar:

Amerikanska och brittiska trupper försöker omringa och inta Basra. Det är oklart om slaget om staden inletts. Basra är sannolikt en av få platser förutom Bagdad där Irak har kapacitet att göra motstånd.

Trupperna i södra Irak har säkrat flera viktiga oljefält. Irakierna har lyckats sätta eld på sju oljefält.

Amerikanska pansardivisioner är i hög fart på väg mot Bagdad. 20 000 man och 240 stridsvagnar befinner sig ungefär 40 mil från huvudstaden.

Hittills har trupperna, enligt amerikansk militär, endast stött på sporadiskt motstånd.

Kurderna i strid

Enligt uppgifter från kurdiska källor till Svenska Dagbladet har amerikanska specialtrupper i samarbete med kurdiska förband öppnat en tredje front i norra Irak.

Deras mål är sannolikt de viktiga oljestäderna Kirkuk och Mosul.

Jens Kärrman