De kurdiska gränsvakterna väntar - och hoppas

"Alla vet att Irak inte har en chans mot USA i kriget"

Foto: REUTERS
spanar mot irak Bron över floden Zab är det enda som skiljer den kurdiske gränsvakten från hans irakiska kollegor och fiender. Kurderna hoppas att Saddam Husseins fall ska göra deras framtid ljusare.
NYHETER

KALAK

En bro och 500 meter - är det enda som skiljer fienderna åt.

- Jag känner inget hat mot mina fiender, jag tycker mest synd om dem, säger den kurdiske soldaten Salim Osman och pekar mot sina irakiska kollegor på andra sidan bron.

Medan kriget rasar för fullt i södra Irak råder ett relativt lugn vid Kalak som är en av de två viktigaste kurdiska gränskontrollerna mot Irak.

Salim Osman och ett tiotal andra soldater har tagit rast i sin lilla betongbyggnad och dricker te medan två av deras kollegor spanar mot den irakiska posteringen på andra sidan bron.

En bro som innan kriget bröt ut mest trafikerades av kurdiska smugglare som mutade sig förbi de irakiska vakterna.

Stämningen verkar uppsluppen bland de unga soldaterna trots uppgifter om att amerikanerna börjat bomba staden Mosul som ligger tjugo minuters bilfärd härifrån.

Soldaterna tigger mat

Kurderna här fruktar inte fienderna på andra sidan bron. De tror att de irakiska soldaterna kommer att fly till den kurdiska sidan eftersom dessa knappt har något att äta.

Hur kan de veta det?

- Jag ser dem varje dag genom kikarsiktet, många av dem har magrat rejält, svarar Salim Osman med en medkännande ton.

En annan soldat hävdar att flera irakiska soldater gick in i en kurdisk by vid den andra bron och bad om mat av de fåtal bybor som valt att inte lämna sina hem.

- Alla vet att Irak inte har en chans mot USA i kriget, fortsätter soldaten. Varför skulle irakierna då riskera sina liv för Saddam?

Fruktar turkiskt anfall

Soldaterna fruktar dock att blodiga strider kommer att bryta ut om Turkiet förverkligar sina planer på att invadera norra Irak.

- Vi kommer aldrig att tillåta Turkiet att förhindra oss från att återta kontrollen över de oljerika områdena, hävdar soldaterna samstämmigt.

Mager och trött soldat

Innan jag går lånar jag en kikare från en italiensk kollega för att titta mot den irakiska gränsposteringen.

Min blick fastnar på en ung, orakad soldat. Han står vid broräcket med ett gevär över axeln och kliar sig i skägget. Han ser mager och trött ut hinner jag tänka innan han också tar fram en kikare och tittar mot mig. Han tar ner sin kikare och vinkar till mig flera gånger.

Jag vinkar tillbaka.

Plötsligt rusar en vilt gestikulerande kollega fram till den unge soldaten och rycker honom i axeln. När han lämnar ifrån sig kikaren och lommar tillbaka till sin vaktpost med nedböjt huvud undrar jag vad han tänker medan bomber faller över han land och släktingar.

Kanske, funderar jag vidare, undrar han detsamma om mig.

Mustafa Can