Kronor eller euro – det avgörs i helgen

Persson måste ha stöd av LO för att vinna folkom- röstningen

1 av 3 | Foto: STEFAN JERREVÅNG
NYHETER

I helgen avgörs om det blir ja eller nej i folkomröstningen om att byta kronan mot euro.

LO och socialdemokraterna är fortfarande oense. Därmed ökar sannolikheten för en nej-seger.

Den 14 september avgör svenska folket om kronan ska skrotas till förmån för den nya EU-valutan euro. Och om Riksbanken ska bli ett lokalkontor till Europeiska centralbanken i Frankfurt.

Ja-sidan består av näringslivet, s, m, fp och kd. Främsta dragplåstret är statsminister Göran Persson.

Pengar och folk

Men han behöver hjälp av facken i LO för att vinna. LO bistår inte bara med pengar utan ställer också upp med sin stora personal, exempelvis för att anordna torgmöten.

LO:s betydelse för socialdemokratiska valsegrar kan inte överskattas. När facken och socialdemokraterna gick i otakt i 1998 års val blev valresultatet det sämsta sedan den allmänna rösträtten infördes.

Att den förra folkomröstningen om EU, 1994, slutade med ja-seger berodde på en stark ja-vind bland socialdemokratiska väljare under valrörelsens sista vecka. Att LO hade stor betydelse är det få eller inga som betvivlar.

Men nu är LO och socialdemokraterna inte överens. LO-kongressen 2000 ställde krav för att rekommendera sina medlemmar att rösta ja. De viktigaste handlade om buffertfond och strukturråd. Det första är en kassakista att ösa ur vid ekonomiska orostider. Det andra ett organ för ekonomiska bedömningar.

Beslut på måndag

Sedan i vintras har en arbetsgrupp ledd av finansminister Bosse Ringholm försökt ena LO och socialdemokraterna. Hittills har de misslyckats.

På måndag samlas LO:s styrelse för att fatta beslut i frågan. De ska bestämma om de rekommenderar representantskapet, LO:s högsta beslutande organ mellan kongresserna, att säga ja eller nej.

I förrgår sändes handlingarna till mötet ut. De innehöll svarta rutor på alla känsliga avsnitt. I dag skulle LO-ledningen återkomma med besked om vad som skulle stå.

Men kvart i tre i går eftermiddag stod det klart att LO och socialdemokraterna inte hade någon uppgörelse. Ett mejl sändes ut till styrelseledamöterna med förhoppningar att frågan löses under helgen.

LO vill ha pengar

Göran Persson och LO:s Wanja Lundby-Wedin träffades i veckan för en förhandling på allra högsta nivå. Enligt planerna ska de inte träffas igen under helgen.

Saken kompliceras av att LO:s krav ännu inte har stöd av något borgerligt parti. För att bygga upp en stabiliseringsreserv på över 100 miljarder kronor krävs en uppgörelse i riksdagen över blockgränsen. Annars blir fonden bara ett slag i luften eftersom fonden kommer att avvecklas efter en borgerlig valseger.

I helgen, knappt sex månader före folkomröstningen, avgörs om det blir ja eller nej. Göran Persson har anledning att vara nervös.

Lena Mellin