20 000 demonstrerade i Göteborg

Protester mot kriget i hela världen i dag

1 av 2 | Foto: scanpix
20 000 demonstrerade i Göteborg.
NYHETER

Avenyn i Göteborg räckte inte till när tiotusentals gick ut för att protestera mot kriget i Irak. När de första i demonstrationståget kommit fram till Götaplatsen var det fortfarande fullt av folk på Gustaf Adolfs torg.

  Enligt arrangörerna - nätverken Stoppa USA:s krig och Koalitionen för fred i Mellanöstern - deltog runt 30 000. Polisen räknade till mellan 15 000 och 20 000.

  - Det var färre än vid demonstrationen i januari när vi räknade till över 25 000, säger polisens informationschef Bengt Staaf.

  Slagorden "Stoppa kriget", "USA ut ur Irak" och "Persson och Lindh vänder kappan efter vind" ekade mellan huskropparna. Flaggor och banderoller slog i den kraftiga vinden.

  Det tog lång tid innan alla hade kommit fram till Götaplatsen och i väntan på talen underhöll en trubadur och ett rockband med kampsånger och anti-krigslåtar.

  Iman Shakarchi, ordförande i Boa, anhörigföreningen för brandoffren efter diskoteksbranden i Göteborg, talade med ett brinnande engagemang. Hon är född och uppvuxen i Bagdad men utvisades 1980 av Saddam Husseins regim. USA:s krig beskriver hon som en våldtäkt på hennes land.

  - En tyrann som USA själv har skapat vägrar nu att säga ja till USA och för det ska hela irakiska befolkningen betala med sitt blod. Mitt hjärta gråter, sade hon.

  Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand skrädde inte orden när hon visade sin avsky mot kriget och också vad hon tycker är en feg inställning från Sverige.

  Hon anser att Sverige aktivt bör protestera mot kriget i FN och genast sluta exportera vapen till USA och Storbritannien.

  - Att Sverige fortsätter exportera vapen till dem av rädsla för att stöta sig med den amerikanska krigsindustrin är inte bara ett brott mot intentionerna i den svenska lagen. Det är fullkomligt åt helvete, skanderade Wetterstrand och möttes av jubel.

  Hon gav den svenska regeringen en känga för sin passivitet.

  - Den svenska regeringen har under de senaste veckorna glidit avsevärt i sin uppfattning om kriget och håller nu med oss fredsvänner om att kriget inte är rättfärdigt, men fortfarande vågar man inte ta till orda i världssamfundet utan sitter tyst för att man är rädd att stöta sig med någon. Det är oansvarigt, sade Maria Wetterstrand.

  Även på andra håll i Västsverige hölls en rad demonstrationer.

  I Borås deltog enligt polisen cirka 250 personer i demonstrationståget som startade på Stora torget.

  Mindre demonstrationer med drygt ett hundratal personer hölls i Alingsås, Mark, Lysekil, Kristinehamn, Varberg och Värnamo.

  I Jönköping räknade polisen till omkring cirka 800 personer som tågade i centrala stan. Demonstrationen avslutades i Rådhusparken.

  I Karlstad gick ungefär 500 personer i anti-krigsdemonstrationen.

  Enligt polisen har alla demonstrationer gått lugnt till väga.

TT