Australisk journalist dödad i norra Irak

Tre brittiska tv-reportrar försvunna

NYHETER

En australisk journalist dödades på lördagen av en bilbomb i den kurdiska delen i norra Irak.

I söder saknas tre brittiska tv-medarbetare utanför Basra efter sammanstötningar med irakiska soldater.

Utanför Basra i södra Irak försvann tre journalister på lördagen och en skadades.

En australisk journalist och ytterligare minst en person rapporteras också ha dödats av en bilbomb i kurdiska delen i norra Irak.

En annan journalist skadades vid explosionen, som skedde vid en vägspärr utanför orten Khormal, där en moderat kurdisk islamisk organisations högkvarter uppges ha förstörts av amerikanska kryssningsrobotar tidigare på dagen. Kurdiska källor sade till Reuters att ytterligare minst åtta människor skadades vid bilbombsattacken.

Exploderade

Enligt organisationen Reportrar utan gränser i Paris arbetade den australiske journalisten för det amerikanska tv-bolaget ABC. Enligt kurdiska källor kan extremislamistiska organisationen Ansar al-Islam, som USA hävdar är länkad till al-Qaida, ligga bakom explosionen. Under lördagen anföll amerikanska stridsflygplan också områden i närheten som kontrolleras av Ansar al-Islam. Ett okänt antal människor ska ha dödats i flyganfallen.

Vittnen sade att journalisterna väntade på att bli insläppta i byn, när en taxi körde upp bredvid dem och exploderade. Några vittnen uppgav att föraren hade kastat sig ur bilen och sprungit iväg ögonblicket före smällen.

Det brittiska tv-bolaget ITN sade på lördagseftermiddagen att tre av dess medarbetare, på uppdrag för bolaget ITV, försvunnit i närheten av Basra i södra Irak. De ska ha blivit beskjutna när de var på väg mot staden, skrev Reuters.

En skadad

- Ett nyhetsteam från ITV kom under eldgivning vid Iman Anas, nära Basra, medan de körde mot staden i två fordon, sade ITN i ett uttalande.

En person i tv-teamet skadades men kunde sätta sig i säkerhet. Han lyckades dock inte se vad som hände med hans kollegor, uppgav ITN.

Enligt tv-bolaget fanns brittiska och irakiska styrkor i området.

-Varken koalitionen eller irakiska militärkällor har kunnat säga var de är. Alla ansträngningar görs för att få klarhet i vad som hänt, sade ITN.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM