28 spädbarn hittade på buss i Kina

Nyfödda flickor skulle säljas

NYHETER

PEKING. Polis har hittat 28 nyfödda flickor, troligen på väg att bli sålda, gömda i väskor på en buss i södra Kina.

En av de små flickorna hade dött när polisen efter ett tips hittade dem på långfärdsbussen i Bingyang i Guangxi-provinsen. De låg i resväskor av nylon, vissa av dem två eller tre i varje väska, och hade förmodligen drogats för att inte gråta och bli upptäckta. Polisen tror att de var på väg att bli sålda.

  De överlevande 27 bebisarnas tillstånd var stabilt, trots att deras kinder blivit blå av kylan på bussen under natten, sade polisen. Resväskorna låg staplade på bussens bagagehyllor och på sätena längst bak.

  Polisen i Bingyang har anhållit över 20 personer, de flesta av dem medelålders kvinnor från Bingyang. Flera var passagerare på bussen.

  Ingen hade på lördagen ännu hört av sig för att göra anspråk på någon av flickorna, varav den yngsta bara var några dagar gammal.

  - Det är möjligt att föräldrarna gett bort sina barn. Familjeplaneringsreglerna är väldigt stränga och de kanske hade överskridit sin födslogräns och ville ge bort bebisarna för att undvika böter, sade ett polisbefäl.

  Spädbarnen hade färdats på bussen i fyra eller fem timmar när de upptäcktes. De flesta av dem som var lite äldre, upp till några månader gamla, åkte i läderväskor närmare passagerarna. Bussen var på väg från staden Yulin via Guangxi-provinsen till Anhui-provinsen, som båda är fattiga regioner.

  Människosmuggling av kvinnor och barn är ett stort problem i Kina. Barn säljs till familjer som är barnlösa eller vill ha fler barn. Äldre flickor och kvinnor säljs som hustrur till fattiga bönder. Mer än en kvarts miljon kvinnor och barn har fallit offer för människosmuggling i Kina de senaste decennierna, enligt en rapport från FN:s barnfond Unicef 2001.

TT-AFP